Flere nyheder

 
Teater
Hvem er George Kaplan?

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hvem er George Kaplan?
Man. 18. mar. 2013


(Foto: Henrik Ohsten Rasmussen)

Hvem er George Kaplan, hvad betyder god kaffe for et møde, og hvordan kan en høne være altafgørende for hele verdens sikkerhed? Det kan du få svar på i Husets Teaters nye thrillerkomedie "George Kaplan".

Hvem er George Kaplan? Den unge franske dramatiker Frédéric Sonntag har ladet sig inspirere af Alfred Hitchcocks North by Northwest fra 1959, hvor Cary Grant forveksles med spionen George Kaplan, der viser sig at være en opdigtet person i fiktionen. I stykket George Kaplan, der havde verdenspremiere på Husets Teater sidste uge, udforsker Sonntag gennem tre sindrige akter, hvem eller hvad George Kaplan egentlig er:

1. akt: Vi følger en gruppe undergrundsaktivister, der alle kalder sig George Kaplan, men udover det fælles navn kan de ikke blive enige om noget som helst, og alle deres aktioner drukner i sande ordkaskader. 2. akt: Et hold manuskriptforfattere brainstormer over forskellige plots med mord, tortur, våben og hemmelige regeringer, og alle kredser de omkring George Kaplan. 3. akt: En skyggeregering står over for sin ultimative trussel, men også mulighed i form af George Kaplan.

Den røde tråd mellem de tre akter er det tilbagevendende spørgsmål om, hvem eller hvad George Kaplan er eller bør være - et spørgsmål, der i den grad kan binde de tre vidt forskellige situationer og deres personager sammen, så de uvidende herom i glimt spejler sig i næsten identiske scener og udtalelser men i helt forskellige sammenhænge. Elegant og underfundigt.

Ud over navnet Kaplan, så binder skuespillerne Mads Wille, Ellen Hillingsø, Sara Boberg, Henrik Prip og Ole Lemmeke også de tre akter sammen. De leverer en ualmindelig velskreven og hurtig dialog, der til tider kan lyde som det rene nonsens, men som rummer knivskarpe og satiriske pointer, hvis ørerne ellers er spidset til.

Alt i alt er George Kaplan en på en gang underholdende, men bestemt også tankevækkende fortælling, der formår at sætte et friskt perspektiv på tidens samfundsemner.

En absolut anbefalelsesværdig 1½ time.

George Kaplan
Husets Teater
Se spilletider