Flere nyheder

 
Litteratur
Annas himmel

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Annas himmel
Ons. 20. mar. 2013

Den norske forfatter og illustrator Stian Hole har begået en på samme tid tankevækkende og farvestrålende billedbog om livet og døden - og måske også alt, hvad der ligger derimellem. "Annas himmel" er en fremragende udgivelse, som understreger, hvorfor Hole allerede har vundet så mange priser for sine tidligere bøger.

Annas far er rastløs. Det bliver han altid, når han er nervøs for noget. Han skynder på Anna, men hun har ikke spor travlt. Kirkeklokkerne ringer i det fjerne, og Anna tager sin far med en tur gennem Himlen. Det er i korte træk handlingen i Stian Hole nye børnebog Annas himmel.

Man kunne også sige, at bogen er et indblik i en piges liv. En pige, hvis mor netop er død, og derfor nu er alene med sin far. Men den version er for letkøbt. For Hole ser ind bag det åbenlyse. Han beskriver verden fra barnets vinkel. Uden egentlig at fortælle noget og alligevel fortælle utroligt meget.

Stian Hole har et helt unikt talent. Han skaber de mest stemningsfulde og poetiske børnebøger, hvor man aldrig for alvor bliver færdig med at suge indtryk til sig. Hver side byder på et væld af detaljer og skæve indfald. Og selvom man læser bogen højt ti gange i træk, vil man stadig lægge mærke til nye ting hver gang.

Stilen er den samme som i Stian Holes bøger om drengen Garmann: Kollager med tegninger og fotografier.

Selvom døden ikke nævnes direkte, lægger bogen alligevel op til samtale med barnet. For hvorfor græder Annas far? Og hvorfor er Annas mor gartner i Paradis? Billederne fortæller mere, end ord i en børnebog nogensinde ville kunne.

I Annas himmel trækker Hole også tråde til sine tidligere bøger. Og små øjne lægger mærke til den slags. Så hvis man har læst de andre Hole-bøger, skal man forberede sig på også at svare på f.eks. hvad "frimærkemanden" laver i himlen? Udover det åbenlyse faktum at han sidder til bords med Annas mor...

Annas himmel er en finurlig og farvestrålende oplevelse. Og selvom emnet i sig selv er uhyre trist, så formår Hole alligevel at give fortællingen en lethed, som gør den særdeles spiselig. Især for de helt små størrelser. Det er intet mindre end smukt

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Stian Hole: Annas himmel
Oversat af Naja Marie Aidt
Høst & Søn, 48 sider
ISBN: 9788763828611