Flere nyheder

 
Litteratur
Thomas Mann: Sene Fortællinger

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Thomas Mann: Sene Fortællinger
Ons. 20. mar. 2013

Så foreligger Thomas Manns fortællinger i to bind i en gedigen oversættelse. Manns forfatterskab er omfattende og trods hans diktion, så er teksterne også af varierende format. Med Manns tidlige og sene fortællinger får man som læser et samlet indblik i den kortprosa, der står over for de mere bastante værker. To bind til lyst og fordybelse.

Thomas Mann (1875-1955) er på alle måder en interessant og central forfatter. Forfatterskabet spænder også temmelig vidt; lige fra de store, voluminøse romaner, til kortprosateksterne og dagbøger. Det er derfor prisværdigt, når fortællingerne nu udgives nyoversat og samlet. Som det var tilfældet med første bind, Tidlige fortællinger, glider teksterne roligt efter hinanden, men efter undertegnedes mening er der ikke i nærværende bind de samme højdepunkter. Her er ikke en "Tristan" eller en "Døden i Venedig".
Den første tekst, "Herre og hund", beskriver lettere kedsommeligt et forhold til en hund, Bauschan. Handlingen er flydende og holdt i det samme leje, men den kommer heller ikke rigtig ud af stedet. Mann har mange ekvilibristiske udtryk, der øjeblikkeligt skaber et indre billede, og det giver teksterne et vist flow. Kendetegnende for en stor del af teksterne er den mere tilbagelænede stil, der giver en vis ro, men som også savner første binds nerve og potens. Det religiøse aspekt fylder også en del, hvilket "Lovene" er et godt eksempel på.

Mann skrev mesterværket Buddenbrooks, der handlede om en købmandsslægt, der langsomt, men sikkert gik sin egen opløsning i møde. Den skrev han som ganske ung, men den var ikke en enlig svale. Tværtimod. Den varslede et stort og komplekst forfatterskab, hvor de homoerotiske motiver kom til at spille en ganske selvbiografisk rolle, hvilket blev ganske åbenlyst med udgivelsen af Manns dagbøger. Hans virke tvang ham i eksil under 2. verdenskrig, og hans egen familie måtte også betale en pris for familiefaderens berømmelse. Hans bror, Heinrich Mann, og sønnen Klaus Mann, har også været to markante stemmer fra den mann'ske fortælletradition. Men det var Thomas Mann, der i 1929 fik Nobelprisen. Udvalget af fortællinger i nærværende bind går fra 1919-53, hvilket vil sige fra 1. verdenskrigs afslutning frem til Manns død. Med sin "tyske tale" i 1930 havde han endegyldigt afsværget nazismen, og da nazisterne i 1933 kom til magten, forlod han landet. Sene fortællinger er brudstykker fra denne periode - central i Europas historie - og Mann hævdede selv, at hvor han var, der var Tyskland også. Det synes denne udgivelse at cementere; det er fortællekunst, der viser et overskud. Er man til Mann, er disse to bind ganske uomgængelige. De er brikker i den sammensatte Mann, der rejste fra et opbrydende Europa og vendte tilbage til ruinerne.

Det er uden tvivl en perle, der nu foreligger på dansk. Et sted at begynde, for dem, der vil lære Mann at kende, og et sted at vende tilbage til, for dem, der altid er indfanget af Manns forfatterskab.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Thomas Mann: Sene Fortællinger
Gyldendal, 367 sider
Oversat af Judyta Preis & Jørgen Herman Monrad
ISBN: 978-87-02-13433-9