Flere nyheder

 
Litteratur
Nem(!) Nordisk Mad

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nem(!) Nordisk Mad
Tir. 2. apr. 2013

"Nem Nordisk Mad" er en stribe af kokken Trine Hahnemanns bedste bud på gode, nemme hverdagsretter med nordiske råvarer i fokus. Vores nordiske madtradition får en kærlig reprimande og kommer ud på den anden side i nye, mere kolesterolvenlige varianter.

Bogen består af 50 opskrifter, inddelt i kategorierne: suppe, grønt, fisk, kød, brød - og som rosinen i pølseenden: det søde punktum med citronfromage i fine små patentglas, rabarbertrifli, pæretærte, hindbærfragilité og birkes-marcipansnegle, der ser ud til at kunne måle sig med selv de bedste kanelfætre til hver en tid. Selv i det syndige kapitel er mængden af fedtstof holdt på et tilforladeligt niveau, og hvedemelet får kamp til stregen af spelt og rug.

Måltidsopskrifterne er tænkt som aftensmåltider, men de fleste kunne for så vidt begå sig fint på et koldt dansk frokostbord eller i madpakken dagen derpå. Brugen af nordiske råvarer er en fællesnævner for retterne, og så skal det være let at gå til for moderne familier, der ikke har tid til at sylte og langtidsbraisere eller overskud til at begynde på noget alt for avanceret midt i ulvetimen mandag eftermiddag. Gennemgående er opskrifterne gamle kendinge. Krebinetter, hakkedrenge, stegt flæsk og panerede rødspættefileter - men i mere kolesterolvenlige udgaver, med grønsager og fuldkorn i rigelige mængder. Hvis man ikke har alt for grønkålsforskrækkede unger, er opskrifterne generelt børnevenlige, med milde krydringer og mange børnehøjde-favoritter som pizza, pastaretter og frikadeller. For voksne smagsløg er der bestemt også sager, som man godt gad sætte tænderne i efter en lang arbejdsdag. Muslingerne med knoldselleri (s.58) og sandwichen med and, rødkål og peberrodscreme (s.95) kunne i hvert fald godt være trusler mod købe-sushien og kinagrillens pekingand.

Generelt er opskrifterne på linje med dem, man kender fra magasiner som iForm, Fit Living, Femina og Alt for Damerne. Sunde, appetitlige, moderne og feminine i deres udtryk.

Selvom det kan være rart med opskrifter, som er lette at bikse sammen i en håndevending, er der også grænser for, hvor simpelt det må blive, når man udgiver en kogebog. Opskriften på hakkebøffer med persillerødder - som går ud på at skrælle en persillerod, skære den i kvarte og stege dem på panden sammen med en hakkebøf i varianten: kød + salt + peber - er f.eks. lige på vippen for, hvad de fleste vil syntes er værd at investere i en bog for at få adgang til.

Til gengæld er bogen pengene værd, hvis du ikke føler dig specielt kreativ i samtalekøkkenet og mangler enkle fif til, hvordan du kan speede de gængse hofretter lidt op.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Trine Hahnemann: Nem Nordisk Mad
Gyldendal, 118 sider
ISBN: 978-87-02-13322-6