Flere nyheder

 
Teater
Energifyldt ghettoforestilling

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Energifyldt ghettoforestilling
Tor. 18. apr. 2013


(Foto: Morten Fauerby)

Tag tre elever fra dramatikeruddannelsen, syv elever fra skuespilleruddannelsen og en rapper født og opvokset i Gellerup. Føj dertil en veldrejet scenografi, glimrende lyssætning og masser af energi. Så har man forestillingen "Bygning 4-7-12", der lige nu spiller på Svalegangen i Aarhus.

Det kan meget nemt blive tungt, fordømmende eller kedeligt, når man iscenesætter en aktuel samfundsdebat. Især når det er noget så lokalt som en reorganisering af et boligblokområde eller en ghetto, om man vil. Men det bliver hverken det ene eller det andet i Bygning 4-7-12. Derimod mødes publikum af en flok højenergiske, velkoreograferede performere, der rækker langt ud over scenekanten.

Forestillingen spilles midt i lokalet, og publikum sidder på de to langsider. En opstilling, som medvirker til hele det energiske udtryk, og som både skuespillere og rapper får det optimale ud af. Scenografien er simpel, men meget virkningsfuld og giver sammen med en særdeles fin lyssætning er rigtigt godt helhedsindtryk. Desuden anvendes der videoprojektioner på væggene på begge langsider. Alt for ofte har man set det brugt i forestillinger uden nogen særlig grund, men her giver det mening. Videosekvenserne kører oftest samtidig med musikken. Og her vises stemningsbilleder fra Aarhus og Gellerup, som virker velvalgte og passer til teksterne. Desuden bruges projektionerne til at vise billeder fra overvågningskameraerne i forestillingens Gellerup.

Bygning 4-7-12 er ikke blot en titel på en forestilling. Bygningerne med numrene 4, 7 og 12 er også de tre blokke i Gellerupparken i Brabrand, der skal rives ned som første led i byfornyelsen. Den såkaldte Helhedsplan Gellerup. Og netop denne fornyelse er temaet i Bygning 4-7-12.

For hvis skyld river man egentlig bygningerne ned? Er det for de mennesker, der har boet i Gellerupparken en halv menneskealder? Eller er det mere et kommunalt show-off for at vise omverdenen, at man godt kan omdanne en ghetto til noget godt?

Forestillingen giver ingen svar. Den stiller kun spørgsmål og viser med små tableauer forskellige synsvinkler på byfornyelsen. Publikum får indblik i situationen fra både de, der glæder sig over det nye, men også fra de, der er vrede eller ulykkelige over, at de nu bliver smidt ud af deres hjem.

Bygning 4-7-12 er blevet til i et samarbejde mellem Svalegangen, dramatikeruddannelsen og skuespillerskolen. Der er masser af skuespiltalent, velklingende musik og inspirerende dans, og man er godt underholdt de 75 minutter, forestillingen varer.

Bygning 4-7-12
Svalegangen
Se spilleplan