Flere nyheder

 
Litteratur
Litteratur på kryds og tværs

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Litteratur på kryds og tværs
Man. 13. maj 2013

Litteraturprofessor og kronikør Sven Hakon Rossel ved og mener en masse om litteratur.
Han er en polemisk fortaler for traditioner og biografisk metode, og det er blevet til en sjældent generøs opsang, som både revser og underholder.


"Vigtige forfatterskaber du skal læse, inden du dør" kunne også være en passende titel til denne kanon-præsentation af "must-reads". Bogen giver et imponerende overblik over halvglemte forfatterskaber, der fortjener at blive læst, og så emmer den af gedigen læseglæde. Det er svært at stå for.

Rossel har fungeret som dansk lektor og professor i udlandet i en menneskealder.
Videnskabeliggørelsen af litteraturfaget i tiden efter 1968 gjorde ikke plads til ægte litteraturelskere som ham selv, forlyder det koket. Til gengæld har han flittigt skrevet
kronikker hjem til diverse aviser om den store danske litteratur og gået i brechen for den biografiske metode. Ikke noget med at "værket er større end forfatteren" her. Konsekvent tages der udgangspunkt i årstal, nationalitet og tidsånd.

Rossel har udvalgt sine kronikker fra 2004-2012 fra Berlingske, Flensborg Avis og
Jyllands-Posten om store gamle digtere i litteraturhistorien. Udgangspunktet er deres
jubilæum. Det være sig 100, 150 eller 200-års jubilæum. For en nystuderet røver som undertegnede, der først afsluttede Litteraturvidenskab i 2011, bliver det lige vel tungt og ensidigt alle 378 sider igennem. Samtidig må man dog tage hatten af for denne kærlige opsang - til moderne mennesker i al almindelighed og historieløse litterater i
særdeleshed - og ikke mindst for den enorme viden, der vælter ud af siderne. Det lader sig ganske enkelt ikke gøre at læse denne bog uden at blive klogere.

Det er den litterære kronik som genre, der dygtigt dyrkes, og Rossel har en imponerende
evne til at belyse de gamle koryfæer fra nye vinkler, der gør dem relevante og interessante i en moderne kontekst. Det gør han især via perspektiverende nærlæsninger, som lægger kraftigt op til, at man sideløbende orienterer sig i originalværkerne.

Man kan altid klage over det, der ikke er med. Et register ville have været rart, og så kan det - som så ofte - undre, at ikke flere kvindelige forfattere er fundet værdige til en gennemgang. Dem må man så selv gå på jagt efter i litteraturhistorien, og rådet herfra må lyde: Læs Rossels bog i bidder og krydr gerne godt undervejs. Dels med digternes egne værker, men også med mere moderne litteraturkritik, der kan sætte Rossels standpunkt lidt i relief.

God læselyst.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Sven Hakon Rossel: Litteratur på kryds og tværs. Af digtere til alle tider. Fra B.S. Ingemann til James Joyce
378 sider, Forlaget Hovedland
ISBN: 877070337X