Flere nyheder

 
Film
De brølende 20'ere - nu i 3D

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
De brølende 20'ere - nu i 3D
Tor. 16. maj 2013


(Foto: Warner)

"Den Store Gatsby" er en teknisk fejende flot filmatisering af F. Scott Fitzgeralds roman af samme navn. En film om dekadence, storhed og fald. Om umulig kærlighed, dyb ensomhed og bristede illusioner. Et på en gang fortryllende og tragisk blik på de brølende 20'ere.

Vi befinder os i 1922 i New York. Økonomien buldrer derudad. Aktiekurserne er skyhøje, champagnen flyder, og kvinderne har smidt korsetterne og danser charleston i korte kjoler. Fortælleren, den håbefulde forfatterspire og børsmægler Nick Carraway (Tobey Maguire) er draget fra Midtvesten til New York City for at udleve den amerikanske drøm. Her lejer han sig ind i en ydmyg tjenestebolig på Long Island. Ved siden af bor den nyrige Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) i sit store eksklusive palæ, hvor han holder kæmpe, dekadente fester for byens jetset. Ingen ved, hvordan han er kommet til de mange penge. Onde tunger taler om Gatsbys tætte relationer til smugler- og gangstermiljøet.

Nicks kusine Daisy (Carey Mulligan) bor på den anden side af søen med sin rige, racistiske og gennem usympatiske mand Tom Buchanan (Joel Edgerton). Det viser sig, at Daisy og Gatsby for 5 år siden var tæt på at blive gift, men at hun i stedet giftede sig med Tom, som kom fra en hovedrig familie. Gatsby har ikke glemt hende, og hans ultimative mål er at vinde hende tilbage. På Gatsbys opfordring inviterer Nick Daisy til te i sit lille hus, hvor Gatsby tilfældigt kommer forbi, og sød musik genopstår. Lige den scene er en af de få humoristiske i filmen. Den ellers hårdkogte, utilnærmelige og magtfulde Gatsby, der i dagens anledning har haft en hob af gartnere til at trimme Nicks ydmyge lille naturgrund og fyldt hans hus med kæmpe blomsterdekorationer, er så nervøs, at han opfører sig som et forskræmt barn.

Den Store Gatsby er den australske instruktør Baz Luhrmanns sidste skud på stammen af storfilm. Denne gang i 3D. Han har bl.a. lavet film om Shakespeares Romeo og Julie (1996), som også havde DiCaprio i hovedrollen, musicalen Moulin Rouge (2001) og senest storfilmen Australia (2008). Prisbelønnede film, der alle er gået deres sejrsgang verden over. Den Store Gatsby er mere af det hele. Mere glamourøs, voluminøs, opulent, skinnende, vildere og flottere, hvad angår kostumer og art deco. Som i Moulin Rouge bruger Luhrmann ikke musikken fra dengang, men nutidens musik leveret af kunstnere som f.eks. Jay-Z, Beyoncé og Kanye West, hvilket nærmest kontrapunktisk leder tankerne hen på forskelle og ligheder mellem dengang og nu.

Det er fjerde gang, Den Store Gatsby bliver filmatiseret. Den mest kendte version er den mere romantiske udgave fra 1974 med Robert Redford og Mia Farrow. Den nye film skiller sig især ud fra de øvrige film ved brug af moderne teknik herunder 3D-effekten, hvilket visse steder får den til at minde om en tegnefilm fra Disney-universet. Der er en vidt udstrakt brug af flotte panoreringer, hvilket understreger filmens grandiose tone.

DiCaprio og Mulligan yder glimrende præstationer som henholdsvis Gatsby og Daisy, men den i denne anmelders optik mest overbevisende er Maguire som Nick, historiens moralske vogter, der står måbende på sidelinjen og beskuer de riges overfladiske, dekadente og ensomme liv.

Filmen varer 142 minutter. Det er mere end den kan bære. Først langt inde i filmen præsenteres vi for det egentlige plot. Karaktererne er som sådan ikke specielt interessante, men filmen skal nok blive en bragende publikumssucces. Så gå ind og se den. Den er visuelt fejende flot.

Den store Gatsby
Se spilletider
Se filminfo