Flere nyheder

 
Litteratur
Kragernes rige

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kragernes rige
Tir. 21. maj 2013

Tredje sæson af tv-serien "Game of Thrones" har netop har haft premiere på HBO. Nu udkommer så 4. bind på dansk af George RR Martins bagvedliggende mastodont af en romanserie. Så mens man måske stadig venter på, at de afsluttende bind 6 og 7 i serien overhovedet skal udkomme på engelsk, kan denne udfylde lidt af tomrummet.

Serien har, særligt efter HBOs filmatisering, fået mange fans verden over - og også i Danmark med Nikolaj Coster-Waldau, der spiller en af hovedrollerne.

Kragernes rige har fokus på begivenhederne i og omkring Kongshavn. Der er nemlig nu så mange parallelle historier, at alle hovedpersonerne s fortællinger ikke har kunnet følges i denne bog. Det er således primært

Dronningeregenten Cerseis kamp for magten i Kongshavn, der er i fokus. Men også Samwell den Tapres rejse fra Muren sydpå over havet mod Kongshavn med den døende Mester Aemon følges, og Sansa Stark der er viklet ind i løgne og intriger i Ørneborg forklædt som Petyrs bastarddatter, og krigerkvinden Briennes jagt på Sansa Stark. Samtidig afholder Jernmændene det første kongsting i tusinder af år - og valget af ny konge kan true jerntronen, for snart strejfer Jernmænd om på havene som ulve. Kampen om jerntronen er således ikke til ende, selvom mange af de oprindelige konger in spe er døde, og der er en midlertidig afventende stilstand. Et vakuum inden De 7 Kongedømmer opdager, at det ikke er fra de indre fjender, man skal frygte mest - men at der både mod nord og syd er større og stærkere kræfter at frygte.

Persongalleriet er stadig her i 4. bind overvældende, og man har god brug af oversigterne bagerst i bogen, der nu er udvidet til 62 tætskrevne sider. Og det er netop dette enorme persongalleri, der både er seriens styrke og svaghed. Styrke, fordi alt er så omfattende og gennemarbejdet - og svaghed, fordi det som læser kan være rigtig, rigtig svært at holde rede på alle de mange personer. Derfor må jeg for første gang nøjes med mindre end et fuldt antal stjerner. Når det er sagt, så er det stadig en helt igennem gennemført og gribende serie, hvor man som læser sidder tilbage og venter på mere..


Køb eller bestil bogen på saxo.com

George RR Martin: Kragernes rige
Oversætter: Anders Juel Michelsen
756 sider, Gyldendal
ISBN: 9-788702-118278