Flere nyheder

 
Teater
Mens polerne smelter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mens polerne smelter
Fre. 24. maj 2013


(Foto: Morten Fauerby)

"Brokenhagen" er et politisk drama. Det går bagom de gode intentioner og skjulte dagsordener og viser os, hvordan det danske politiske spil spænder ben for hele verden under COP15 i 2009. Forestillingen spiller på Teater Grob fra 22. maj til 12. juni 2013.

"This is a broadcast live from Copenhagen..". Hele verden kigger på Danmark i december 2009, da den internationale klimakonference COP15 finder sted i Bella Center. Temperaturer der stiger og poler, der smelter, mætter avisernes overskrifter. Over hundrede statsledere fra hele verden er kommet for at blive enige om en ny, forpligtende klimaaftale. Men noget går galt. Et aftaleudkast fra det danske formandskab bliver lækket, og forhandlingerne går i baglås.

Den lille scene på Teater Grob danner rammen om et mødelokale i Bella Center, hvor fire embedsmænd (Charlotte Munck, Anders Brink Madsen, Laura Bach og Frederik Meldal Nørgaard) forsøger at holde sammen på trådene under et noget kaotisk topmøde. Mødelokalet er ligeså kedeligt og upersonligt som embedsmændenes jakkesæt og giver os præcis det billede, vi har i hovedet af et embedsmandslokale.

I starten af stykket bliver man som tilskuer hægtet lidt af. Ukendte termer flyver rundt, og det er et avanceret sprog, der bliver brugt. Men for skuespillerne virker sproget legende let og helt naturligt, og måske derfor tilgiver man det - man tror på det.

På godt 85 minutter bliver vi fulgt gennem konferencens 12 dage. Det er derfor et stykke med mange tråde i. Imellem de politiske intriger er der nemlig også personlige relationer, som udvikler sig, men det er som om, de ikke bliver fulgt til dørs. Mira (Charlotte Munck) arbejder for Klimaministeriet og Asger (Frederik Meldal Nørgaard) for Statsministeriet. Om de to er mere end venner, er ikke helt til at afkode, men deres personlige relation kommer i hvert fald på prøve, da det kommer frem, at Statsministeriet ønsker at sætte statsministeren i formandsstolen.

Fordi sproget er lidt højtflyvende, har vi som publikum brug for de personlige relationer og følelser, som vi bedre kan forholde os til. De er der også, men lidt mere viden om vores fire hovedpersoner og deres forhold til hinanden savnes.

Med nogle fine virkemidler, som for eksempel tv-skærme, der viser rigtige klip fra COP15, bliver der skabt en god ramme om historien, og man får et indblik i, hvad der går galt under topmødet. Der er altid god underholdningsværdi i klip med lille Lars fra Græsted, men her sidder man tilbage og ønsker, at det er fiktion. Med til at øge underholdningsværdien er også en isbjørn, som observerer tilstandene under topmødet, og den er med til at bløde lidt op for al den tørre politik.

Grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver visket ud - og det er et stærkt træk ved forestillingen; den udfordrer vores billede af det land, vi bor i, hvilket er sundt engang imellem. Som forhandlingerne drukner, stiger vandstandene og til en blid lyd af "Let It Snow" må vi erkende, at hvad der før hed Hopenhagen, nu hedder Brokenhagen.

Brokenhagen
Teater Grob
Se spilleplan