Flere nyheder

 
Litteratur
En skrøbelig sandhed

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En skrøbelig sandhed
Ons. 29. maj 2013

Gibraltar 2008 - en britisk embedsmand fra det diplomatiske korps deltager i en tophemmelig operation, der skal skaffe en berygtet terrorist af vejen. London 2008 - En ministersekretær fornemmer, at ikke alt er, som det skal være inde bag ministerens lukkede dør. Cornwall 2011 - Efter de to embedsmænd var været sendt bort i et par år, konfronteres de med, at operationen måske slet ikke gik, som den skulle.

John le Carré har en lang række spionromaner bag sig. Deres fællesnævner er ikke drama og action, men de moralske skrupler folk i spionverdenen stilles overfor. I En skrøbelig sandhed er det ikke klassiske spioner, der havner en i kattepine, men regulære embedsmænd i hendes majestæts udenrigstjeneste. Men med den skjulte krig mod terror og dens velsignelse af målet-helliger-midlet kan diplomaternes dilemmaer være uoverskuelige. Det bedrag, der begynder at tone sig op for vores to embedsmænd i historien, rykker i den grad ved deres verdensbillede, så de uden at kunne overskue konsekvenserne bevæger sig ud, hvor de ikke ved, om de kan bunde.

Mere skal ikke afsløres her. Som andre solide spændingsromaner indeholder den nye vinkler og nuancer på fortællingen, som lag på lag afdækker historien med glimt af den skjulte sandhed. Historien er skruet rigtigt godt sammen, og den fænger. Ikke fra første side, men først når man begynder at have et billede af, hvad der foregår. Det er dog primært nysgerrigheden, der driver læsningen. Der er ikke store overraskelser eller kovendinger. Hver gang romanen tager en ny drejning, har det ligget lidt i kortene, så historien glider forholdsvis forudsigeligt frem til den sidste side.

En skrøbelig sandhed har ikke meget nyt at byde på. Den kan så absolut anbefales som en solid spændingsroman, men heller ikke mere. Den verden, den udspiller sig i, er så rigeligt beskrevet i andre spændingsromaner - krigen mod terror, korrupte vestlige systemer og en grim historie, der kan skjules at det store embedsværk. Der er ingen nye spændende elementer i plottet, og det trækker ned, når sidste side er læst, bogen klappet sammen og sat op i bogreolen som endnu OK bog, som ikke bliver taget ned igen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

John le Carré: En skrøbelig sandhed
Rosinante, 349 sider
ISBN: 8763828987