Flere nyheder

 
Litteratur
David Bowie

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
David Bowie
Fre. 7. jun. 2013

Jan Poulsens biografi om The Thin White Duke, David Bowie, udkom første gang i 2006. Nu er den reviderede version "David Bowie. Station til station, mod den næste dag" udkommet kort efter David Bowies seneste pladeudgivelse, "The Next Day", som udkom i foråret 2013. Poulsen er fan af Bowie, og det er på visse måder tydeligt at se.

Jan Poulsen fortæller, at han kun var 13 år gammel, da han første gang var til koncert med David Bowie, da denne gæstede København d. 29. April 1976. Med denne lille personlige anekdote fletter Poulsen nutiden sammen med fortiden som intro til sin nyudgivne biografi om David Bowie. Det træk er en god måde at drage læseren ind i teksten, og gennem bogen bruges den personlige oplevelse som kroge, historien hænges op på.

Poulsens meget detaljerede værk er næsten fuldstændigt kronologisk opbygget, hvilket giver bogen en styrke som opslagsværk, men som læseoplevelse fra ende til anden kan det blive lidt tungt at slås med. Dertil kommer, at Poulsen går i meget navlepillende detaljer med hvem, hvad, og hvor for hver eneste plade, koncert, filmoptræden osv., han beskriver. Det er imponerende at have den slags med, men efter 150 sider begynder det at kede læseren med al den namedropping. Den slags fan-nørderi ville passe bedre i en mindre fortællende og mere encyklopædi-lignende udgivelse.

I et af de sidste kapitler i bogen bringer Poulsen Bowie ind i dansk musikhistorie. Ved at beskrive, hvordan diverse kunstnere i lille Danmark har taget Bowie til sig, interageret med Bowie, eller opfattet Bowie, forsøger Poulsen formentlig at gøre ham mere nugældende. Problemet er bare, at de fleste, der køber bogen, nok godt ved lidt om Bowie, og derfor fremstår det kapitel mere som en hurtig-guide til dansk musik, end noget, der er decideret relevant for en Bowie-biografi. Hvis dette kapitels indhold var flettet ind i den større fortælling, ville det give god mening at fortælle om Kashmirs, Cæcilie Norbys og Michael Strunges møder med Hertugen.

At Bowie har forholdt sig meget stiltiende om sit privatliv tydeliggøres også i denne biografi. Selvom der er små glimt ind i Bowies verden, forbliver læseren på behørig afstand, og selv efter man har lagt bogen fra sig, er Bowie stadig fantomagtig, og man er ikke kommet ind bag personen bag det påtagede navn David Bowie.

De opdaterede dele af biografien vidner om en travl journalist. Det er lidt synd for udgivelsen som helhed, at disse sidste kapitler virker forhastede, og der mangler lidt grundigere korrektur. Men der hersker ingen tvivl om, at Poulsen har gjort et stort benarbejde for at få denne bog skrevet, og til trods for dens lidt for detaljerede opremsning af studiemusikere osv., er det en herlig bog fyldt med billeder, sjove anekdoter og en fornem, knap 40-siders værkfortegnelse.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Jan Poulsen: David Bowie. Station til station, mod den næste dag
Gyldendal, 406 sider
ISBN: 9-788702-151718