Flere nyheder

 
Litteratur
Blodets Meridian

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Blodets Meridian
Tir. 16. jul. 2013

Cormac McCarthys hovedværk "Blodets Meridian eller Aftenrøden i Vesten" er endelig landet i en fremragende dansk oversættelse. Lad ikke dyngerne af døde spædbørn afholde dig fra at nyde denne litterære mastodont, der beskriver skabelsen af den amerikanske nation i en syndflod af meningsløs vold.

Romanen følger en flok skalpejægere i lang eskalerende bevægelse mod stadigt større og mere depraveret vanvid i 1800-tallets grænseland mellem USA og Mexico. I midten står en dreng, der bliver indrulleret i en bande, der først jager apacheindianere, men senere alt og alle. At kalde ham en hovedperson eller protagonist er for meget, da det ville kræve, at vi på én eller anden måde kunne have sympati for ham eller blot en smule adgang til hans bevidsthed. Så gavmild er McCarthy ikke. Intet sted har vi mulighed for at komme ind i hovedet på de hærgende bandemedlemmer, vi kan kun stå udenfor og betragte, hvordan disse apokalypsens ryttere distanceres længere og længere fra resten af menneskenes verden. Eller er vi her helt inde ved kernen af os, som det påstås i replikken: "Alle andre erhverv er indeholdt i faget krig"?

I Blodets Meridian står malstrømmen af vold og ødelæggelse over for det grotesk smukke landskab i det sydvestlige USA beskrevet i et mindst ligeså hjerteskærende smukt sprog. I dette funklende sproglige og geografiske landskab rejser vi med en bande lovløse, styret af den gådefulde Dommer, som hele tiden synes stilet mod at hive ens syn på menneskeheden længere ned i sølet. Volden i Blodets Meridian er af en særlig grotesk afart, beskrevet som absurde tableauer, hvor man selv skal lægge den menneskelige gru til. Ikke fordi dyrene i øvrigt på nogen måde bliver sparet. Det er komisk, det er billedrigt, men aldrig Tarantino-ironisk.

En af bogens mest uafrystelige scener beskriver en western-klassiker - indianerne angriber! - på en måde, der tilsidesætter al romantisering af ædle vilde og post-kolonial forståelse, så kun primal angst for de fremmede horder står tilbage. Det er en 22 linjer lang beskrivelse, der fortjener at blive læst i helhed.

Blodets Meridian er en af de bøger, man har lyst til at starte på igen, så snart man er færdig, for at finde ud af, hvad der ramte én. Det største mysterium er Dommeren, der melder sin ankomst ved med stor autoritet at anklage en vækkelsesprædikant for en række forbrydelser, hvorefter tilhørerne i prædikantens telt går amok, så "teltet begyndte at svaje og bølge op og som en kæmpestor og såret vandmand sank det langsomt sammen og trak de lasede lærredsvægge og flossede teltreb hen over jorden." Her får vi selv lov til at forestille os massakren, imens Dommeren over en drink afslører, at han intet kender til prædikanten og aldrig har mødt ham før. Det forjættende ved Blodets Meridian er, at Dommeren og McCarthy ikke kun inviterer banden med i sin voldelige dans, men også læseren, der i stedet for deprimeret og misantropisk efterlades eksalteret. En bedrift i særklasse.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Cormac McCarthy: Blodets Meridian eller Aftenrøden i Vesten
Oversat af Jan Hansen
Gyldendal, 414 sider
ISBN: 8702081210