Flere nyheder

 
Udstilling
På rejse med vikingerne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
På rejse med vikingerne
Tor. 18. jul. 2013


(Foto: Nationalmuseet)

Ny udstilling på Nationalmuseet går tematisk og særdeles visuelt til værks for at beskrive vores fælles nationale fortid og udforske vikingernes rejser ud i verden og den kultur og de normer, de bragte med hjem til Norden.

Ser man bort fra de sidste par års danske involvering i krigshandlinger, så er det svært at se de mentale forbindelser mellem nutidens Danmark og den krigerkultur, der prægede Norden i flere århundrede under det, man kendetegner som vikingetiden. Det skulle da lige være trangen til at rejse ud i verden, som stadig præger den danske folkesjæl. Der er stadig mange myter at tage hul på omkring vikingerne fra de nordiske lande; både i danskernes og turisternes viden om emnet. Derfor er det også en fin opgave, Nationalmuseet har sat sig selv om at levendegøre fortiden og gøre den besøgende klogere på, hvad der drev vikingerne, og på resultaterne af kultursammenstødene med omverdenen.

Udstillingen er et sandt udstyrsstykke. Salens centrum er et stort skelet af et vikingeskib med en panoramaskærm bag sig, hvor en stemningsfuld animationsvideo viser den farefulde færd for vikinger på togt. Rundt om skibet bevæger man sig igennem forskellige temaområder, der fokuserer på rejser, våben og smykker, handel, samfund og tro. Hvert tema er flot beskrevet med mange forskellige formidlingsteknikker fra et stort udvalg af bevarede genstande til et videosøfartskort med billeder fra de mange steder, vikingerne rejste til. Man kan også "smuglytte" til fortiden i huller i væggene eller prøve en vikings kampudstyr på egen krop. Et andet godt tiltag er et spil, der leder én igennem de forskellige temaer, hvor man træder ind i rollen som en barsk viking på vej mod ære og berømmelse. Der er således mange forskellige aktiviteter for den nysgerrige museumsgæst.

Der er skabt et stort stemningsfuldt og interaktivt informationsrum med udstillingen, men det man kan sætte en finger på er, at balancen af information ikke føles helt rigtig. Der er rigeligt med information om de mange udstillede genstande, men er man interesseret i et af de større temaer, som f.eks. Nordens religion, så er det sværere at finde den røde tråd imellem de forskellige montrer og tekster. Derfor udebliver det større sammenhængende billede også. Det er dog stadig dybt fascinerende at se f.eks. et lille smykke med Odins to krager helt tæt på og få det diskuteret på begavet vis i den tilhørende tekst.

Det andet man kunne savne ved en udstilling, der satser på et så moderne udtryk, er den indlevende fortælling. Den får man til dels via vikingespillet, men hvorfor ikke gå skridtet videre og skabe nogle mere nærgående narrativer om nogle af de mennesker, der levede dengang, og give os deres historier på en mere direkte og håndgribelig måde, fremfor at formidlingen forbliver på et anonymt overordnet plan om folket fremfor personerne.

Viking er en spændende og alsidig udstilling om vores krigeriske fortid, der falder lidt mellem to stole hvad angår indhold, men de forskellige kommunikationsmidler giver en spændende ny tilgang til de forskellige sider af livet som viking.

Viking
Nationalmuseet
Udstillingen vises frem til 17. november 2013
Yderligere info