Flere nyheder

 
Litteratur
Leonora Christina

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Leonora Christina
Tor. 1. aug. 2013

Herta J. Enevoldsens bøger er for alle dem, der synes, historietimerne var dødkedelige. I hendes bøger bliver de historiske personer til rigtige levende mennesker af kød og blod, og deres historier bliver pludselig spændende og vedkommende.

Bøgerne er lettere reviderede udgaver af de ca. 30 år gamle første udgaver, som mange måske kender i forvejen. Herta J. Enevoldsen forsøger at levendegøre kendte skæbnefortællinger fra danmarkshistorien ved at skrive fortællingerne i romanform, hvilket gør et helt andet indtryk på læseren, end historietimerne gjorde.

I den først bog møder vi Leonora Christina som lille pige og følger hendes opvækst mellem jaloux søstre og en mor, der ikke interesserer sig for sine børn. Leonora Christina viser hurtigt, at hun har mange talenter. Hun er hurtigt opfattende, modig, loyal og ikke mindst klog. Det er ikke mærkeligt, at hendes far, Christian d. 4., kalder hende sin yndlingsdatter.

Som 15-årig bliver hun gift med Corfitz Ulfeldt. Det bliver et meget lykkeligt ægteskab, og parret bliver meget populære i befolkningen. Desværre er de knapt så populære hos Christian d. 4.s søn Frederik og dennes hustru Sofie Amalie. Især Sofie Amalie viser sig at blive en meget farlig fjende for parret.

I bogen Leonora Christina i Blåtårn følger vi parret gennem anklager om højforræderi mod Sverige, som gør Corfitz meget syg og tvinger Leonora til at føre sin mands forsvar under retssagen. Det gør hun på en måde, der aftvinger beundring hos de svenske advokater. Parret flygter tilbage til København, hvor de tages til fange og sendes til Hammershus på Bornholm.

For at slippe ud af Hammershus tvinges Corfitz Ulfeldt til at bede om nåde og aflægge troskabsed hos kong Frederik. Senere anklages parret for forræderi mod den danske trone. Ulfeldt hjælpes til flugt, men dør under flugten, mens Leonora tages til fange i England og indsættes i Blåtårn. Her kommer hun til at sidde i næsten 22 år, indtil Sofie Amalie dør, og der ikke længere er nogen, der kan forhindre frigivelsen af hende.

Herta J. Enevoldsen forstår virkelig kunsten at gøre historien levende og spændende.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Herta J. Enevoldsen : Kongedatteren Leonora Christina
Gyldendal, 192 sider
ISBN: 8702145359
Herta J. Enevoldsen:
Leonora Christina i Blåtårn
Gyldendal, 224 sider
ISBN: 8702145367