Flere nyheder

 
Film
Why so blue?

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Why so blue?
Tor. 8. aug. 2013


(Foto: Scanbox)

Selvom han har nået en alder af 78 år, producerer Woody Allen film efter film efter film. Denne gang spiller Cate Blanchett hovedrollen i "Blue Jasmine", en film om en overklassefrues nedgang.

Overklassefruen Jasmine (Cate Blanchett) må se sin sociale prestige smuldre væk, da hendes rige mand, Hal (Alec Baldwin), bliver tiltalt for bedrageri. Jasmine, som har skiftet navn fra Jeanette, har levet et liv i New Yorks luksus, hvor hun har nydt godt af adskillige boliger, dyre smykker og luksusrejser til Europa.

Jasmine er tvunget til at genopfinde sig selv og flytter hjem til sin søster, Ginger (Sally Hawkins), i San Francisco. Ginger er den diametrale modsætning af Jasmine. Hun bor afslappet, californisk hippieagtigt - en livsstil, der står i kontrast til Jasmines Chanel-dragter. Søstrene skal nu forsøge at bo sammen trods en gammel stridighed, som spøger: Hal har nemlig også bedraget Ginger og hendes eksmand!

Blue Jasmine omhandler økonomisk krise og social deroute inspireret af Bernie Madoff-skandalen. Allen har taget historien, der rystede hele den finansielle verden i 2008, og skabt et værk, der er mere alvorligt i sit emne end Allens sædvanlige mix-ups mellem karaktererne, som er hans kendetegn. Men Blue Jasmine er stadig umiskendeligt Allensk i sit udtryk med et plaprende persongalleri, der misforstår hinanden og sig selv.

Blue Jasmine er underholdende trods den alvorlige undertone, og Cate Blanchetts angstanfald og nervøse sammenbrud er både skræmmende og underholdende. F.eks. da hun til en fest udbryder: "Who do I have to fuck here to get a tall gin & tonic?" Blanchett er fantastisk i sin rolle som Jasmine, der elsker at fortælle folk, at hendes og Hals sang er Blue Moon, hvilket også filmens titel refererer til. For nu er det Jasmine, der er blue; efter flere år som socialite har hun ingen uddannelse eller arbejdserfaring. Hun må (med hjælp fra Xanax og vodka) starte forfra i forsøget på at skrive et nyt kapitel i sit liv. Og det store spørgsmål i filmen bliver, om det lykkes.

Allen har instrueret ca. 50 film siden 1966, og der går en rød tråd gennem hans værk, lige fra Annie Hall, Manhattan Murder Mystery, Hannah and Her Sisters til Europa-filmene fra det seneste årti. Han genbruger sin egen stil, fortælling, karakterer og musik og skaber på sin vis den samme film om og om igen. Men selvom filmene til tider kan føles samlebånds-agtige, formår de stadig at virke forfriskende fra værk til værk, hvilket kun kan få under-tegnede til at anbefale Mr. Allens nyeste kreation.

Blue Jasmine
Se spilletider
Se filminfo