Flere nyheder

 
Litteratur
Caroline Mathilde og Struensee

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Caroline Mathilde og Struensee
Man. 12. aug. 2013

Filmen "En kongelig affære" handler også om den engelske prinsesse Caroline Mathildes ægteskab med den danske Christian den 7. og hendes senere forhold til kongens livlæge Johann Struensee. Hvis man var begejstret for filmen, vil man også blive det over disse to bøger, på trods af de meget få nuancer i personskildringerne.

I Herta J. Enevoldsens to ungdomsbøger, Caroline Mathilde og Caroline Mathilde og Struensee, omtales Johann Struensee udelukkende positivt, som en der kun havde folkets bedste i tankerne og slet ikke ønskede magt for sig selv. Enkedronning Juliane Marie fremstilles modsat som en ond, rænkespindende kvinde, som kun pønser på at få sin egen søn indsat på tronen. Der er ligesom ikke plads til nuancer i bøgerne, personerne er enten gode eller onde, barnligt naive eller skingrende sindssyge.

I den først bog møder vi Caroline første gang som 13-årig i sit barndomshjem i Wales. Hendes forældre har vægtet at give hende en forholdsvis fri opdragelse med sunde interesser langt fra intrigerne ved hoffet. Caroline er imidlertid udset til at blive en brik i det politiske spil mellem England og Danmark, idet de to lande skal bringes i tæt alliance gennem ægteskab mellem Caroline og den danske kronprins Christian. Caroline bliver sendt til Danmark som 14-årig for at blive gift med en mand, hun aldrig har mødt. Ved det første møde med Christian den 7. bliver Caroline glædeligt overrasket over hans venlighed over for hende. Livet ved det danske hof og kongens meget svingende humør, for ikke at tale om hans hang til druk og andre kvinder, gør hende dog hurtigt meget ulykkelig.
I begyndelsen af 1769 kommer kongen hjem fra en rejse. Med sig har han en ny livlæge ved navn Johann Struensee. I slutningen af første bog forsøger Struense at sikre, at den lille kronprins ikke dør af kopper ved at inficere ham med baciller fra et let tilfælde af sygdommen, hvorved drengen skal få modstand mod sygdommen resten af sit liv.

Anden bog handler mest om forholdet mellem Caroline Mathilde og Struensee. I begyndelsen forsøger Struensee at bringe de to ægtefolk Caroline og Christian tættere på hinanden, med kongens skizofreni vanskeliggør dette arbejde, og med tiden begynder Caroline og Struensee at nære varmere og varmere følelser for hinanden. Kongen giver samtidig Struensee mere og mere magt, hvilket medføre misundelse og had blandt adelen og ikke mindst enkedronningen, som vil gøre hvad som helst for at komme af med Struensee. Efter et bal bryder nogle adelsmænd ind på slottet og får kongen narret til at udstede arrestordre på b.la. Struensee og dronningen.

Bøgerne om Caroline Mathilde og Struensee er spændende skrevet, selv om hovedpersonerne ofte beskrives i meget rosenrøde toner. I slutningen af bøgerne er der en historisk redegørelse, som dog ikke fortæller ret meget mere end romanen i sig selv. Det kunne have været spændende at høre, hvad der skete med Caroline Mathildes børn, og hvad der skete med kupmagerne ledt af enkedronning Juliane Marie.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Herta J. Enevoldsen: Caroline Mathilde
Gyldendal, 172 sider
ISBN: 8702145421

Herta J. Enevoldsen: Caroline Mathilde og Struensee
Gyldendal, 183 sider
ISBN: 870214543X