Flere nyheder

 
Litteratur
Far, fare krigsmand

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Far, fare krigsmand
Tor. 29. aug. 2013

Mette Emilieanna Bruuns debutbog "Far, fare krigsmand" handler om drengen Marcus, hvis far er i krig. Barnets tanker, følelser og kampe fremstilles, så selv en hærdet læser får lidt ondt i maven.

Med Far, fare krigsmand sætter Mette Emilieanna Bruun fokus på børn af soldater. På de følelser og tanker, som barnet kan have, og ikke mindst på hvor hårdt det er at komme igennem en hverdag, hvor den ene forælders fravær overskygger alt andet - både i hjemmet og i skolen.

Far, fare krigsmand, der henvender sig til børn fra 12 år, handler om drengen Marcus, hvis far er udsendt soldat. Om Marcus' angst for, at faren skal dø og aldrig komme tilbage. Men også om hans daglige kamp mod de såkaldte "kammerater" i skolen.

"Jeg undgår dem, men jeg kan ikke undgå at høre dem grine. De hvisker højt. Ord som krigsinvalid, vejsidebombe og barnemorder. Jeg har ikke lyst til at høre dem, men de flyver direkte ind i mine ører og gentager sig uendeligt som ekkoer. Frem og tilbage mellem dem og mig."

Som voksen forestiller man sig nok, at børn af soldater lider, fordi de savner deres udsendte forælder. Fordi de frygter at miste. Men ikke at barnet oven i alt det andet lider, fordi det bliver drillet af klassekammeraterne. Men i Far, fare krigsmand tegner Mette Emilieanna Bruun et billede af børn, der viser sig fra de mest ondskabsfulde sider. Og som formår at ramme lige ind i de følelser, hvor det gør allermest ondt. Både fysisk og psykisk.

Far, fare krigsmand er velskrevet og går lige i maven på læseren. Og selvom målgruppen er børn, vil bogen ganske givet også være god læsning for mange voksne. Temaet er i hvert fald særdeles relevant, og man kunne med fordel bruge bogen som udgangspunkt til en snak om emnet i en folkeskoleklasse.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Mette Emilieanna Bruun: Far, fare krigsmand
Høst & Søn, 108 sider
ISBN 978-87-638-2998-4