Flere nyheder

 
Litteratur
Blogbogen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Blogbogen
Man. 16. sep. 2013

"Stor selvbestemmelse, lille indsats" konstaterer en af de elleve bloggere, som forfatteren og bloggeren, Julia Lahme, har interviewet til sin nye blogbog. Konstateringen er møntet på bloggervælden, som har skaffet menigmand et potent talerør og potentielle tilhørere. Blogging er både socialt bal og sikker business. "Blogbogen" viser, hvordan du gør, og fortæller hvorfor.

"Bloggens opståen repræsenterer det signifikante øjeblik i kommunikationshistorien, hvor læseren blev ligeså vigtig som afsenderen af et budskab, og hvor de etablerede og betalte mediers enetaler blev afbrudt." Ordene står skrevet på side otte og lægger en klar linje for resten af bogen - bloggen som den moderne tidsalders hjulopfindelse. For er der én ting, som står soleklart, når man har læst bogens 199 sider, er det forfatterens boblende begejstring for blogmediet.

Julia Lahme har blogget siden 2008, og med fem år på blogbagen må hun siges at være lidt af en garvet bruger. Blogbogen beværter da også med en handy indføring i blogmediets mange facetter - hvordan du finder ud af, hvad du egentlig vil blogge om, de forskellige blogplatforme og bloguniversets (u)skrevne regler. Hvordan du konverterer hyggeblogging til big business og gør de sociale medier til dine nærmeste allierede, får du også et bud på. Undervejs reflekterer Julia Lahme over bloggens mikro- og makroskopiske indflydelse som de mellemmenneskelige relationers nye samlingssted - "kommentarfeltet er i virkeligheden det vigtigste element på en blog, for læserinddragelsen og dynamikken er alfa og omega."

I indledningen rækker Lahme primært hånden ud til amatørbloggeren, men appellerer også til den trænede blogger, som kan bruge bogens afsæt til at revurdere sit blogunivers og sine intentioner med det. På dette sidste punkt kommer bogen beklageligvis til kort, for Lahme kaster intet nyt lys over den tekniske del af den virtuelle dagbog. Som aktiv blogger vil man rynke på næsen af ordforklaringer som f.eks. widget og kede sig over den i øvrigt noget mangelfulde guide til blogopbygningen fra bunden. Selv amatøren vil stå af her, da det kan være svært at tilegne sig en så teknisk viden uden en visuel tutorial - og billeder er der ingen af i denne bog.

Selv om Blogbogen giver stof til eftertanke - "vi står midt i en hyperdemokratisk virkelighed, og kildekritik er blevet vigtigere end nogensinde," bliver mange af udsagnene mere postulerende end egentlig dokumenterede. Læs bare følgende udtalelse: "af en eller anden grund virker tallet tre som et effektivt omdrejningspunkt for de fleste tekster." Jaså, og hvordan skal "af en eller anden grund" forstås? Udokumenteret - og derfor useriøst.

Grundtonen i bogen er mere subjektiv end objektiv, men det taler både for og imod den. Den personlige tilgang til blogdiskussionen engagerer. Omvendt havde en mere objektiv gennemgang givet et mere sandfærdigt samtidsbillede. Mange af emnerne bliver desuden behandlet på en utrolig henkastet, utilstrækkelig måde - f.eks. bloggens layout. Bogens mantra synes fra begyndelsen at være, at blogging er samvær, søsterskab og succes. Desværre bliver det en anelse monotont, når det samlede kor (inkl. de interviewede bloggere) danser med tommeltæerne opad.

Julia Lahme jonglerer teknik og tankestreger. Resultatet runger dog af overfladiskhed og overspring. Feltet er ganske enkelt for overvældende. Hendes optimisme er til gengæld ægte - og smittende. Men blogging ophøjes nærmest til en kunstart eller i hvert fald til en kompliceret færdighed. Og man kan ikke lade være med at tænke, at dette gøres, så en blogbog kan blive til.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Julia Lahme: Blogbogen - din hands-on guide til blogging
Rosinante, 140 sider
ISBN: 8763828014