Flere nyheder

 
Teater
Lune Larsen tilsat ironisk distance

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lune Larsen tilsat ironisk distance
Man. 23. sep. 2013

(Foto: Ingrid Bugge)

Teaterkoncerterne som koncept begyndte tilbage i 1994 med Gasolin' teaterkoncert, som blev iscenesat af Nikolaj Cederholm og Kåre Bjerkø. Hele 19 år senere har den gamle Gasolin'-dreng Kim Larsen givet Aveny- T tilladelse til at fortolke sange fra hans karriere som soloartist og sangskriver i teaterkoncerten "Dagen Før".

Det er et scoop for Aveny-Ts direktør Jon Stephensen, og Kim Larsens sange vækker dejlig genkendelse, for der er ikke mange strofer, som ikke er danskerne bekendt, når "Familien skal i skoven", "Joanna" eller "De smukke unge mennesker" får en nyfortolkning af de fem medvirkende sangere. Det er også forfriskende og nyt, at det ikke er gavflaben Larsen selv, der synger med sin velkendte og røgfyldte stemme.

Musikerne sidder bagest på scenen i et stort trekantet korthus i hver deres lille celle. Et lille tog kører hele forestillingen igennem rundt langs scenekanten, og derudover er scenen fyldt med gamle kufferter i mængder. De brager ned fra loftet, de bruges til at balancere på og efter pausen agerer de højhuse. Det er en sjov og fantasifuld scenografi af Jonas Fly Filbert, der anslår tiden og rejsen gennem livet, når tiden går og går, og der om lidt er stille for at citere Larsen igen igen.

De fem sangere er iført hvide uklædelige babysparkedragter gennem hele seancen, og der er givet vis en bevidst grund til dette, men den stod hen i det uvisse for undertegnede. Elisa Kragerup har iscenesat og har anslået en lidt krampagtig sjov stemning, hvilket er en skam, for Kim Larsens tekster er overvejende rene og inderlige, og det er der ikke grund til at lægge en ironisk distance til. Det forekommer denne anmelder, at Elisa Kragerup er bange for at virke folkelig, og den frygt bevirker blandt andet, at der aldrig blev mulighed for, at publikum kunne klappe i takt eller synge med.

Forestillingen har dog også sine poetiske øjeblikke, når "Papirsklip" synges fra indersiden af en næsten lukket kuffert, og når Jimmy Jørgensen synger "Masser af Succes", mens han holder balancen på fem kufferter. Han har pondus, så det basker - selv iført sparkedragt.

Som det sædvanligvis er i teaterkoncerter, blandes teater og musik, så man ikke oplever en egentlig gennemgående handling. Således også i Dagen Før, så man skal gætte sig til et eventuelt tema eller rød tråd. Det lykkes ikke helt.

Men - det blev til mange af Kim Larsens sange, der alle er nærmest folkeeje, og det var herligt. Om Kim Larsen selv kan lide forestillingen skal være usagt. Han var ikke til stede ved premieren.

Dagen Før
Aveny-T
Se spilleplan

Medvirkende: Rikke Bilde, Kitt Maiken Mortensen, Kristoffer Fabricius, Jimmy Jørgensen, Carsten Svendsen, Henrik Silver, Line Felding, Hands Find Møller, Andreas Käehne og Fredrik Tveter Olsen m.fl.

Musik og tekst: Kim Larsen. Iscenesættelse: Elisa Kragerup. Musikalske arrangementer: Jeanett Albeck. Koreografi: Signe Fabricius. Scenografi: Jonas Fly Filbert. Lysdesign: Jonas Bøgh Lyddeseign: Peter Friis