Flere nyheder

 
Litteratur
Naturen i Danmark - De ferske vande

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Naturen i Danmark - De ferske vande
Tor. 3. okt. 2013

Her kommer et omfattende og visuelt smukt opslagsværk om vandløbene og søernes historie, livsbetingelser og naturgrundlag i Danmark fra istiden til i dag.

Bogen er en fortælling om de ferske vandes nytteværdi gennem tiden, den biologiske mangfoldighed og de rekreative værdier. Bogen er overordnet opdelt i to dele - de strømmende vande og de stillestående vande. For hver del er afsnit om dets miljø, planter, smådyr og fisk samt for søernes vedkommende også om fugle og pattedyr. Desuden er der et afsnit om damme og slutteligt "De ferske vandes fremtid" med diskussion af biodiversitet og kampen om vandet.

Af alle bøgerne i serien Naturen i Danmark virker denne bog til at have været den sværeste at afgrænse og skrive. For hvor stopper det strømmende vand og bliver stillestående, hvor er overgangen mellem ferskvand og saltvand etc. Strukturen med opdeling mellem åer og søer bliver nogle gange en smule kunstig, da der selvsagt er stort overlap f.eks. med plante- og dyreliv. Strukturen bæres delvis igennem, men der bliver også nogle uskønne overgange og prioriteringer, som ikke er umiddelbart forståelige.

Med dette femte bind i storværket Naturen i Danmark afsluttes serien. De foregående fire bind i serien, Havet, Geologien, Det Åbne Land og Skovene, har været med til at sætte nye standarder for danske opslagsværker om natur. Det første bind blev udgivet i 2006, og her i 2013 kommer endelig den sidste del. De fem bind udgør tilsammen et godt indblik i mangfoldighederne i og udfordringerne for Danmarks natur i begyndelsen af det 21. århundrede.

Det er en bog til opslag, til lystlæsning, til inspiration og som håndbog. Den kan bruges af alle - fra folkeskolen til universitetet, fra kommuner til lodsejere, fra børn til voksne. Specielt de mange gode billeder, og boksene med uddybende faktaoplysninger og case-beskrivelser er med til at gøre bogen til et godt redskab i undervisningssammenhæng. Alt i alt en tilfreds anmelder, der gerne giver 4 store stjerner for indsatsen.

Mere information på www.naturenidanmark.gyldendal.dk

Naturen i Danmark bind 5 - De ferske vande
Gyldendal, 504 sider
ISBN: 978-87-02-030297