Flere nyheder

 
Film
Passion = inspiration

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Passion = inspiration
Tor. 17. okt. 2013


(Foto: Reel Pictures)

Det er lige meget, om du har læst den amerikanske forfatter Elizabeth Bishop eller ikke kender til hende på forhånd. Instruktør Bruno Barretos biografiske film "Reaching For The Moon" er en selvstændig oplevelse. Den kan ses og nydes for dens elegance og gribende fortælling om en fortvivlet kunstner og hendes jagt på kærlighed og inspiration.

Filmen tager udgangspunkt i biografien Rare & Commonplace Flowers af forfatteren Carmen Oliviera og fokuserer på Elizabeth Bishops (Miranda Otto) rejse til Brasilien. En rejse væk fra kunstnerisk tørke og ind i kærligheden, da hun forelsker sig i den brasilianske arkitekt Lota de Macedo Soares (Glória Pires) og bliver hængende de næste 15 år. Den amerikanske forfatter dumper midt ind i et trekantsdrama, for den charmerende arkitekt lever allerede sammen med den unge amerikanske danser, Mary (Tracy Middendorf), som har givet afkald på sin familie for at leve sammen med Lota.

Lota trykker på alle de rigtige knapper hos den frustrerede new yorker, og snart begynder hun så småt at skrive igen. Der sættes lighedstegn mellem passion og inspiration. Den spirende kærlighed mellem de to får lov at fylde, men den tipper aldrig over. Elizabeth Bishop har udtalt, at hun ikke vil bedømmes ud fra sit køn, men derimod på sit arbejde, og selvom Reaching For The Moon udforsker Elizabeths seksuelle opvågnen og de problemer, som følger i kølvandet på den, er filmen først og fremmest historien om en kunstner. Uanset køn og seksualitet.

Hvor handlingen udforsker kærligheden, er filmens billeder gennemvædet af æstetik, og alt fra kaffestel og garderobe til Lotas selvgjorte drøm af et hus er en sand fryd for øjet. Der er kælet for detaljen i en grad, der bliver næsten demonstrativ. Hvert enkelt billede er en hyldest til skønhed, men det er ikke den naturlige og tilfældige af slagsen. Det er den planlagte æstetik, der er sivet ind i hver afkrog af kvindernes liv og blevet deres projekt. Scenografien dyrker den civiliserede elegance og står i skærende kontrast til den tumult af følelser, der på den ene side sætter gang i Elizabeths digtning, men samtidig truer forholdet til Lota. Passionen er lige så farlig som nødvendig for de tre kvinder, der på hver deres måde kæmper en brav kamp for kærligheden.

Takket være en stram fortælling og gode personskildringer har filmen sin egen berettigelse og kræver ikke baggrundsviden om hverken Elizabeth Bishop eller Lota de Macedo Soares. Den rækker ud over den enkelte skæbnefortælling og er et portræt af en arketypisk kunstner, der føler sig rodløs i sit hjemland og søger et sted at høre til. Elizabeth er en evig pessimist i sit selvvalgte eksil, og Reaching For The Moon er en nærværende og smuk skildring af en tragisk kunstner.

Reaching for the Moon
Se spilletider
Se filminfo