Flere nyheder

 
Litteratur
Succes uden afsavn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Succes uden afsavn
Tir. 15. okt. 2013

Det er så moderne. Rigtigt. Vigtigt at sige. Og mene. At man er "i flow" eller sørger for at leve sit liv i overensstemmelse med "mindfulness" og i balance. Det er der nu kommet en iværksætterbog ud af med samme budskab: at det er nemt at være succesfuld med start-ups uden at sige farvel til alt det sjove.

Budskabet er et, som vi gerne vil tro på, så inden for bogens præmis' egne rammer går Succes uden afsavn naturligvis rent ind. Hvem vil ikke gerne være idémager, sælge sine virksomheder til trecifrede millionbeløb (kroner, euro eller dollars - det kan komme ud på et, når man er i den kaliber) og kun arbejde 8 timer dagligt? Naturligvis er det sket og set, og de eksempler udgør sammen med et væld af citater og fyndord kernen i Martin Bjergegaard og Jordan Milnes strategioplæg til at få tingene til at ske.

Det er klogt at ty til håndfaste, kærlige råd for den umodne iværksætter, som drømmer om den store gevinst, og der er adskillige opbyggelige one-liners for den usikre iværksætter. Favoritten herfra er så afgjort "der er ikke noget, der hedder fiasko, det er blot forskellige former for feedback". I afsnittet med strategier til, hvorledes man kan eliminere tidsspildet, findes et andet guldkorn, nemlig: "Jeg finder det ret usandsynligt, at jeg en dag vil fortryde, at jeg ikke brugte mere tid på at støvsuge." Sammen med almen rengøring, skjortestrygning og havearbejde er støvsugning nævnt på listen af tidsrøvere, der bør elimineres. Hvis man et kort øjeblik bevæger sig fra strategi til taktik, ville de fleste vel gerne slippe for ovennævnte "tidsrøvere". Virkeligheden i helt almindelige menneskers portemonnæ rækker blot ikke til denne effektive udlicitering af hverdagens kedsommeligheder, så vi kan være noget mere for verdensøkonomien i stor skala og vores familie i lille skala.

Men måske målgruppen for Succes uden afsavn slet ikke er det almindelige menneske? Der er reelt gode og visionære råd og forslag til at gribe en iværksættertrang (relativt) praktisk an i håndbogen, men der ligger også en iboende formodning om læsere af den rette støbning med format til at eksekvere på de 66 strategier. Og det er nok for meget forlangt, at det helt almindelige menneske skal være i besiddelse af en sådan stamina, gennemslagskraft og menneskelig indsigt, som det umiddelbart ville kræve at få omsat
strategierne til handling. For den unikke og ualmindelige læser - og hvem vil ikke gerne være det? - er Succes uden afsavn dog et udmærket kompas til effektivitet, metode, tænkning og handling for den, der er så velsignet at have mindst fem flyvefærdige forretningsidéer i ærmet.

På spørgsmålet fra bogens effektivitets-booster nummer to, du skal huske at stille dig selv, "Hvad føler jeg, at jeg vil være god til lige nu?", får man nu alligevel fornemmelsen af, at hverken "sove" eller "glo tv-serier" er tilstrækkeligt gangbare svar.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Martin Bjergegaard og Jordan Milne: Succes uden afsavn - 66 strategier til at lykkes og
samtidig have et liv i balance
Gyldendal Business, 323 sider
ISBN: 9788702145489