Flere nyheder

 
Teater
"Peter og elgen" er tilbage

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
"Peter og elgen" er tilbage
Fre. 18. okt. 2013


(Foto: Morten Fauerby)

Humor og den ubarmhjertige virkelighed må være de to karakteristika, der bedst beskriver "Peter og Elgen" - en fraskilt nytårskomedie, som netop er genopsat på Teater Grob. Men det er humor og virkelighed på højt plan. Stærkt båret af en række stereotype karakterer, som du kender, elsker og hader allerede før, du stifter bekendtskab med dem.

En skilsmisse er måske ikke det mest oplagte omdrejningspunkt for en komedie. Og alligevel har det aldrig givet så meget mening som i Peter og Elgen - en fraskilt nytårskomedie, der er instrueret af Thomas Levin, og som på grund af sin bragende succes netop er genopsat på Teater Grob.

Plottet er simpelt - og mindst ligeså genkendeligt som karaktererne; par bliver skilt, barn kommer i klemme, den ene part vil gerne finde sammen igen, den anden part er blevet forelsket på ny - i den første parts bedsteven, vel at mærke.

Og måske er genkendeligheden en af grundene til, at stykket fungerer så godt. Det fremstiller hverdagen, som vi helst ikke vil være ved, at den kan være. Og det fremstiller den med så meget humor og en lille snert af kærlighed, så vi alligevel kan holde ud at se den i øjnene.

En stor del af stykkets succes må uden tvivl spores tilbage til karaktererne, som er så stærke, velspillede og genkendelige, at man næsten kender replikkerne, før de bliver sagt. Sjældent har Troels Lyby været så troværdig som i rollen som den prætentiøse, bedrevidende og påtaget akademiske far, der i rammerne af en nytårsaften gør et ynkeligt forsøg på at erobre sin stride og uforeneligt afklarede ekskone tilbage igen. Forsøget udspiller sig for øjnene af parrets lettere forsømte teenagedatter, der trods sin bitterhed på paradoksal vis får rollen som stykkets mest modne karakter.

På rollelisten og tilstede under de pinlige festligheder er også farens hysteriske og overfladiske bedsteven. Vennen gør alt i sin magt for at skjule og kompensere for at have fundet sammen med hans ekskone. Tilstede er også vennens barnligt hæmningsløse og til tider socialt inkompetente elev - og forrige uges julefrokostscoring - der på mystisk vis dukker op og har forelsket sig hovedkulds i ham.

Med den karaktercocktail er der lagt op til det helt store drama. Og det bliver ikke mindre dramatisk af, at det udspiller sig på lige præcis den aften, hvor de helt store følelser sidder uden på tøjet, og hvor både det værste og det mest ægte kan komme frem i folk.

Det er simpelt og genkendeligt - og måske til tider en lille smule plat. Men har man ikke set Peter og Elgen - en fraskilt nytårskomedie i første runde, er der al mulig grund til at gøre det nu.

Peter og Elgen
Teater Grob
Se spilleplan