Flere nyheder

 
Litteratur
NW

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
NW
Fre. 18. okt. 2013

Siden Zadie Smith debuterede i 2000 med den prisbelønnede roman "White Teeth" (på dansk: "Hvide tænder"), har forfatteren langsomt indskrevet sig som et bastant medlem af den britiske litterære scene. Nu udkommer den danske oversættelse af forfatterens fjerde roman" NW", der skildrer Londons nordvest-kvarter set gennem nogle få skæbnefortællinger.

"Så lidt sker der i dette hjørne af NW. Når der er et drama, er det naturligt nok, at man får lyst til at placere sig i billedet, lige i midten."

Smiths London er lidet glamourøst. Byen er nærmest trøstesløs, med enkelte oaser af fred og idyl. Men det er ikke et aldeles ukærligt portræt af forfatterens hjemby: særligt den ene hovedperson, Leah Hanwells, vandren gennem kvarterets gader, mens det indre smelter sammen med det ydre, gør romanens stedsans kompleks og interessant. Kvarteret er så centralt for historien, at det næsten bliver en karakter i sig selv.

Den første del af romanen, hvor Leah præsenteres, fortælles i drillende, udforskende bevidsthedsstrømme og form-udfordrende ordlege, der illustrerer Leahs måske begyndende identitetskrise. Hun er gift med en fransk-algerier, Michel, som brændende ønsker sig et barn, mens Leah i smug tager p-piller og får foretaget flere aborter. Leahs tankestrøm udtrykker ikke kun frygt for moderskabet, men også en vis lede; en ide om ødelæggelse. Leah har læst filosofi, men arbejder nu på en slags socialkontor. Alle hendes kolleger er afrikansk-caribiere, der ofte driller hende med, at hun har scoret en af "deres" gode mænd - selvom hendes mand er algerier - og når en af kollegerne får barn, med at "nu er det snart hendes tur".

Romanen begynder med, at en ung kvinde franarrer Leah 30 pund, hvorefter Leah begynder at følge hende uden egentlig at have et formål med det. De gange hun direkte konfronterer hende, får hun ikke noget ud af det. Men historien er sjov at fortælle til middagsselskaber; specielt dem, hvor Leah og Michel kan bruge den til at distancere sig fra "de folk" og blive en del af det bedre borgerskab.

Leahs bedste veninde fra skoletiden, Natalie Blake, er nu også en del af det bedre borgerskab. Hun skiftede navn fra Keisha til Natalie, mens hun studerede, og er nu succesrig advokat med en smuk, rig mand og to smukke børn. Begge veninder keder sig tilsyneladende i hinandens selskab og livet generelt. Natalie er underligt uinvolveret i sit eget liv og kigger aldrig under overfladen, indtil det går galt. Den tredje del fortæller Keisha/Natalies liv i 185 små, kronologiske bidder, nogle så korte som en sætning og andre flere sider lange, der skildrer Natalies konstante arbejde mod et ultimativt mål, om end det mål forskydes med tiden.

Begge kvinders historier - som veninder og hver i sær - flettes sammen med stedet, NW, som kommer til at fungere som en prisme, hvorigennem læseren præsenteres for det komplekse forhold mellem race, køn, og klasse. Inspirationen fra James Joyce er tydelig i flere henseender, og den er bestemt ikke humorforladt. Selvom Leahs bevidsthedsstrømme og de eksperimenterende sektioner lugter meget af Joyces modernisme, bliver Smith aldrig en simpel kopist.

Romanens anden sektion skifter fokus til en mand ved navn Felix Cooper, der tilsyneladende er lykkelig og, på nær et enkelt tilbagefald, en mand, der har klaret sig ud af en livsstil som pusher. Men hans funktion i romanen er aldrig klar. I Leahs sektion hentydes der til et mord, så da Felix bliver stukket ned, fordi han forsvarede en gravid kvinde i undergrunden, er det ikke overraskende. Felix' historie er måske et forsøg på at fremhæve en skæbnefortælling fra et andet samfundslag (dog stadig i NW), hvor livet går ud på andet end at gå til middagsselskaber.

Til trods for dette lidt kluntede afbræk, er NW et godt eksempel på, hvorfor Zadie Smith er så populær. Romanen er generelt veldrejet og flot skrevet, men til tider for fragmenteret til at hænge rigtigt sammen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Zadie Smith. NW
Rosinante: 372 sider
ISBN: 8763828030