Flere nyheder

 
Litteratur
Sandmanden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sandmanden
Ons. 23. okt. 2013

Det svenske krimipar, som skriver under pseudonymet Lars Kepler, har med "Sandmanden" skrevet deres hidtil grufuldeste krimi. Den er nummer fire i romanserien om kriminalkommissær Joona Linna og hans opklaring af mystiske og uafsluttede sager. En bog, der kan anbefales til læsning i det stemningsfulde og dystre efterårsmørke.

Mikael Kohler-Frost dukker en iskold vinternat op på jernbanebroens togskinner. Hvordan er han havnet der, og allervigtigst, hvordan kan han være i live efter alle disse års forsvinden? Den haltende, ligblege og udsultede mand forsvandt under mystiske omstændigheder for 13 år siden og blev erklæret død og borte under stærk mistanke til seriemorderen Jurek Walter, der myrdede uskyldige ofre på stribe. Morderen blev efterfølgende fanget og har på tidspunktet ved Mikaels tilbagevenden været spærret inde i isolation de sidste tilsvarende 13 år.

Da Mikael dukker op, genåbnes den gamle sag om ham og hans søsters forsvinden på ny. Hvordan kan Mikael stadig være i live, og hvor er hans søster henne? Kriminalkommissær Joona Linna mistænker Jurek for at have haft en medsammensvoren ved sin side, der var ligeså kynisk og blodtørstig, som han selv var og er. Joonas mistanke forstærkes af Mikaels tilbagevenden, som bringer nye og foruroligende informationer med sig. Men Joona skal passe på, for i hvor høj grad skal man sætte sit eget liv på spil for sit arbejde? At grave ned i gamle ting og sager kan udløse ubehagelige og vanskelige situationer, som kommer tættere ind på livet af én, end man umiddelbart lige havde regnet med.

Joona er presset og sætter en agent ved navn Saga Bauer på sagen, som går undercover. I identitetsforklædning optræder Saga i isolationscellen som en anden tilfangetaget, i nærvær med den berygtede morder. Formålet er at få Jurek til at fortælle om sin eventuelle sammensvorne partner, og hvor han befinder sig. Men det skal vise sig, at Jurek går egne veje og er svær at lokke noget ud af. Han har kun har én måde at føre dagsordenen på - sin egen, og i præcis det tempo, der passer ham.

Sandmanden er en skræmmende og fængslende krimi, der lige fra første side fanger ens opmærksomhed. Inden man får set sig om, har man i al sin iver over at ville følge Joonas næste skridt vendt side efter side efter side. På denne måde bliver man helt fra start af suget ned i kriminalkommissærens uhyggelige, gispende og mordopklarende verden, hvor intense klimakser og cliffhangers eksploderer som små bomber placeret rundt omkring i handlingsforløbet.

Lige fra begyndelsen opstiller romanen en lang række famlende spørgsmål for den altædende læser. Nysgerrig efter at få svar på alle disse mærkværdige og uforklarlige hændelser, hives læseren igennem bogen med sådan en kraft, at det ikke kan stemples som andet end en sand page-turner af en knald-krimi-roman at være.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Lars Kepler: Sandmanden
Oversat af Jesper Klint Kistorp
Gyldendal, 524 sider
ISBN: