Flere nyheder

 
Film
Skrøbelig lykke

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skrøbelig lykke
Tor. 31. okt. 2013


(Foto: Filmbazar)

Felix Van Groeningens film "The Broken Circle Breakdown" er et smukt og gribende drama om kunst, tro og ikke mindst kærlighed. Den vises nu i danske biografer og er bestemt turen værd.

Filmen fik en varm velkomst sidste år og høstede priser ved Berlinalen, Tribeca Film Festival og Danmarks egen CPH PIX. Nu får flere danskere heldigvis chancen for at se den belgiske film af instruktøren Felix Van Groeningen, som nok er værd at lægge mærke til. Et velskrevet manuskript, gnistrende kemi mellem de to bærende personligheder, sympatisk humor og virkelig god smag skaber et univers, der er ligeså vedkommende, som det er lifligt.

Didier og Elise finder hinanden og bygger sammen deres eget lille jordiske paradis, hvor musik og uanede mængder kærlighed skaber rammen om den lille familie. Et smaskforelsket par med hus på landet, bluegrass-band med vind i sejlene og et barn på vej. Lykken er snart så fuldendt, at det kun kan gå galt. Ingen overraskelse dér. Datteren Maybelle rammes af en alvorlig sygdom, og for Didier og Elise er livet ikke længere støvledans og søde kys. Historien er fortalt før, og den byder muligvis ikke på en original drejning eller rykker særlig mange grænser. Til gengæld er den fortalt med overbevisning og så megen hjertevarme, at den ikke er til at ryste af sig igen.

Parret udvikler sig fra ung forelskelse over nybagt familie og frem til den bratte opvågnen, da de konfronteres med, hvor skrøbelig deres enkle lykke er. Det er uretfærdigt, men også uomgængeligt, og man er med dem hele vejen.

Filmen er bygget op om kontraster. Mellem de to hovedpersoner og mellem deres ubekymrede, legesyge dage med druk og bagsædesex og den lille piges overlevelseskamp. Heldigvis fortælles deres historie ikke kronologisk, men springer effektfuldt i tid mellem yderpunkter, så tårer afløses af vippende fødder i biografmørket, når parret synger duetter og filmen glimtvis bliver til koncertfilm. Musikken spiller sin egen rolle. For selvom kæden hopper af i al glædesrusen, holder filmen stadig insisterende fast i alt det smukke. Og tak for det.

Okay, det bliver næsten for cool med det tatoverede og banjospillende par, deres musikervenner og deres selvgjorte hus på landet (med heste i baghaven). Men det er nok en drøm, mange deler, og derfor også et udmærket bagtæppe til den rigtig grimme tragedie, der tvinger Didier og Elise ind i en anderledes påtrængende, voksen verden, der kræver stillingtagen.

The Broken Circle Breakdown er i bund og grund en rigtig god film om en elskelig familie, som man altså skal unde sig selv at stifte bekendtskab med. Udnyt, at den kommer i biografen, hvor musikken for alvor kommer til sin ret, husk lommetørklæder - og smut så ind og få fingre i soundtracket på vej hjem.

The Broken Circle Breakdown
Se spilletider
Se filminfo