Flere nyheder

 
Litteratur
Dit liv i lister

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dit liv i lister
Ons. 30. okt. 2013

Det er evident, at man spiller hovedrollen i eget liv, men kun biroller i alle andres. Den oplevelse faciliterer Gyldendal nu med udgivelsen af 100 lister om en selv; drejet om fortid, nutid og fremtid.

Bogen Dit liv i lister er en invitation til ikke blot at tage et øjebliksbillede af sin favorithandling - det liv, man lever - men også kradse lidt noter ned om mulighederne, der venter. Eksempelvis kan man give sig selv gode råd, skulle man blive statsminister.

Tilbage i forrige årtusinde hed den slags venindebøger. Den opdaterede, anno 2013-udgave fra Gyldendal hedder Dit liv i lister, og øvelsen er den samme: dyk ned i dig selv, dine præferencer og del dem med.. ja, i dette tilfælde blot med sig selv. Det er jo mit liv i lister og ikke noget, jeg bliver opfordret til at dele med veninderne. i-generationen har fået sin helt egen, ensomme pille mig selv i navlen-bog.

Hvad er det så, man kan dele med sig selv i Dit liv i lister? Klassikere som "yndlings-" og "hade-" (montér selv række af lidet fantasifulde suffikser fra øl over dyr til politikere), men også mere eftertænksomme opremsninger som eksempelvis sange, der skal synges til ens begravelse (bliver helt sikkert relevant en dag), personer man burde ringe til lige nu (uden modalverbet kunne man have udelukket bankmanden og ældre, senile familiemedlemmer, men det lille "burde" ødelægger desværre oplevelsen en smule) samt ens superhelte, hvor den modstående side inspirerer under overskriften "Seje superhelte", og da Angela Merkel står på dér, åbner der sig jo nye muligheder for fordybelse i idolerne. Rollemodeller er blevet til superhelte. Eller også har humor antaget nye dimensioner. Det vides ikke.

I den underholdende afdeling er det særligt listen for "Steder, hvor det er rart at klø sig", som giver oprigtigt problemer med besvarelsen, idet det mest korrekte svar vil være "hvor som helst". Generelt er der ingen af de 100 lister, som giver denne læser skrivekløe, men bevares - en regnfuld dag i et sommerhus kunne Mit liv i lister måske nok fordrive en time eller mere.

Der er interessant, men ikke uvurderlig inspiration fra en række profiler inden for genrer som film, ølkendskab, madkendskab og dippedutkendskab, der giver deres bud på mulige emner til diverse lister, og i øvrigt er bogen krydret med nogle citater, hvoraf de fleste er velkendte. Det er dog altid underholdende at friske op, så hér kommer den gamle charlatan Marcello Mastroiannis holdning til tøj, nemlig at "modeskabere er mænd, der gør det næstbedste i verden: klæder kvinder på".

Layoutet er lækkert, visuelt tungt med collage af gamle motiver iblandet nye, og farver, illustrationer og ikke mindst det forholdsvist tykke papir er velvalgt. Om man også kan skrive på det, må tiden vise. Det er en bog, som helt sikkert kommer frem igen. Til udfyldelse. Dog vil jeg helst ikke dele mine forbrydelser, fortrydelser og forandringer med mig selv; dertil er jeg for genert!

Køb eller bestil bogen på saxo.com


Dit liv i lister - få styr på alt
Gyldendal, 192 sider
ISBN-13: 9788702150285