Flere nyheder

 
Litteratur
Den danske borgerkrig 2018-24

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den danske borgerkrig 2018-24
Tor. 31. okt. 2013

"Den danske borgerkrig 2018-24" af Kaspar Colling Nielsen udkom tidligere på måneden til strålende anmeldelser - og det er meget velfortjent. Selvom romanen er satirisk og dystopisk, formår Colling Nielsen faktisk at overbevise læseren om, at en borgerkrig kunne bryde ud under de rette forhold. Og omend bogen er humoristisk, skal den også ses som en advarsel.

Som resultat af den finansielle krise i 00'erne og 10'erne, udbryder der i 2018 en borgerkrig i Danmark. De to fronter - en koalition, der kalder sig Borgerfronten/BOF og på den anden side bankmænd, de rige og politikere - udkæmper en blodig krig med dertilhørende brutale krigsgerninger. Den navnløse hovedperson i Colling Nielsens roman kæmpede på BOFs side under krigen, men følte sig konstant som en forræder, fordi han faktisk er rig, og det ofte var de rige, BOFs elitegruppe, "Skyggerne", rettede deres vrede mod. Hovedpersonens kæreste, Leonora, var endda en af de soldater, der tog del i og nød at torturere og myrde rige under krigen.

Godt 450 år efter krigen sidder rigmanden (nu 475 år gammel) og reflekterer over sin egen rolle som soldat og sine tvivl. Han er blevet en del af "programmet", et medicinsk vidunder, der gør det muligt at forblive evigt ung. Men det er kun en mulighed for de rige, som til gengæld også gør rigeligt brug af programmet, bl.a. ved at give elskede kæledyr samme behandling. På den måde kan vores hovedperson nu, flere århundreder efter, sidde og tale med sin hund, border collien Geoff, på 350 år, som kan tale og lave morgenmad, blandt andet.

Colling Nielsens roman er en brillant blanding af absurde anekdoter, heltens livshistorie og samfundskritik, og historien vikles ind og ud af sig selv og ind i andre småfortællinger om selvmorderiske undulater, blåskjortede politikere på hjul og stejle, og København som krigszone. Romanen er et virvar, men et skønt og meget veldrejet et.

Denne roman er på alle måder genial. Hvis man elsker det absurde, det groteske, det hysterisk morsomme, krigsfortællinger og det bittersøde, skal man straks anskaffe sig denne roman og nyde op- og nedturene. Der er fortællinger om en sadistisk, dyreplagende bonde, der ironisk nok ender som økohelt, om talende hunde, der holder en slags pyjamasfest, om sultende krigsbørn, der elsker at få læst godnathistorier fra kogebøger, og meget andet. Alt sammen er fortalt fremragende, og Colling Nielsens sprog flyder, så man ender med at have slugt romanen inden man ser sig om.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Kaspar Colling Nielsen: Den danske borgerkrig 2018-24
Gyldendal, 223 sider
ISBN: 9-788702-147339