Flere nyheder

 
Litteratur
Himlen brændte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Himlen brændte
Tir. 5. nov. 2013

Med "Himlen Brændte" er Ib Michael endelig tilbage i science fiction-genren med rejser i tid og usandsynlige kærlighedsmøder. Naturligvis bundet ind i det smukkeste danske sprog, man kan forestille sig.

Ib Michael er pennefører for en historie, der tilsyneladende selv trænger sig ubønhørligt på for at blive fortalt; videnskabsmysteriet om en eksplosion over tundraen i Sibirien spundet ind i knap 200 års russisk slægtshistorie og ditto magthistorik fra tsarens diktatur til kommunismens selvsamme.

Nutiden repræsenteres af slægtens sidste, hensygnende led i Vasiljev-klanen, fysikeren Irina, der befinder sig på et dansk hospice, hvor kræften suger de sidste atomer ud af hende, mens hun overtaler den mandlige, homoseksuelle sygeplejerske til at skrive sin slægtshistorie. Centralt i denne slægtshistorie står russer-mongolen Sergej, der som ung oplever Tunguskaeksplosionen, som var 1.000 gange kraftigere end Hiroshimabomben og lagde et område på 2.000 kvadratkilometer øde.

Sergej skifter identiteter og politisk side i Ruslands adelige og militære kampe adskillige gange gennem historien, og han blander blod med både Vasiljev-klanen, tsarbørn og Den Røde Hær. Han er en fugl Føniks, der er brændt af himlen over Sibirien ved eksplosionen, og hans homoseksualitet anslås i mødet med Vasiljev-tvillingerne i 1900-tallet, hvoraf han gifter sig med pigen, men drages mod drengen.
Revanchen kommer i 2010'erne, hvor han kan folde sig ud igen som den smukke, aldrende Sasja, der er samboende med sygeplejersken, som skriver... nåja, hans egen historie.

Forvirret? Det kan alt sammen lade sig gøre netop på grund af eksplosionen, der antydet skyldes mørkestof, som har en overfladespænding, hvormed begrebet "tid" er sat ud af spil i romanenes big bang. Omgang med Holger Bech Nielsen som både forfatterens muse og hospiceindlagte Irinas læremester gør fortællingen troværdig, selvom det står åbent hvem af de to - Holger Bech og Ib Michael - der nu måtte være tidens største fortæller.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Ib Michael: Himlen Brændte
Gyldendal, 381 sider
ISBN: 978-87-02-15518-1