Flere nyheder

 
Litteratur
John Saturnalls gæstebud

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
John Saturnalls gæstebud
Ons. 6. nov. 2013

Trangen til kastanjebrød melder sig parallelt med tanken om at nappe en kongelig og det halve kongerige ved at snige sig ind gennem bagdøren og charme sig til fadet med et talent, mens man læser "John Saturnalls Gæstebud". En historisk sansebog for voksne.

Nogle bøger rækker ud efter alle sanser - sådan en bog er Lawrence Norfolks første bog i 12 år, John Saturnalls Gæstebud. Efter endt læsning vil man allerhelst tilbage til første halvdel af 1600-tallets England og indsnuse engelsk landidyl, opleve klassesamfundet inden revolutionen med borgerkrig, deltage i engelsk madlavnings guldalder (siden er det vist gået gevaldigt ned ad bakke) og med egne øjne se dekadencen i det politiske liv, som dengang inkluderede monarkiet.

Klassesamfundet, den britiske hakkeorden som vi kender den, optræder ikke blot fra husets "upstairs" til køkkenet "downstairs", hvor alle indgår i et sindrigt system af rettigheder og pligter, men i hele præsentationen af omgivelserne. Det nævnes, at køkkenet er ældre end huset og arneilden naturligvis endnu ældre end køkkenet. Så kan den nyankomne køkkendreng, vores hovedperson John, jo indfinde sig med den nødvendige ærbødighed og respekt for det håndværk, som venter ham. Fra sin mor, herbalisten Susan, har John en viden om smag, der ligeledes kan dateres tilbage til "den første have" med hints til selveste Edens Have.

Køkkendrengen John stiger selv i graderne fra underhund, opvasker og kartoffelskræller til tilbedt mesterkok. Hans kunst er madlavningens alkymi - den politiske evne til at bringe folk sammen i det, der i sidste ende forener høj som lav, konge og tigger: sulten og dens tilfredsstillelse.

Beskrivelserne af den møjsommelige proces med fremstilling af ophøjede middage er malende, og man sender oversætteren en kærlig tanke. Det kan ikke have været let, men er gjort elegant, at få bugt med det arkaiske sprog og de mange urter, krydderier, sære retter og mindst lige så sære remedier til rengøringen efterfølgende (gedepis, kalk, aske, knofedt mv.).

Naturligvis mistænker man Lawrence Norfolk for at have kigget dybt i Karen Blixens Babettes Gæstebud, der ligeledes formåede at forene kærlighed, tro, filosofi og madlavning i en og samme historiske roman, men Norfolk selv siger, at inspirationen til John Saturnalls Gæstebud kommer fra en 1600-tals opskrift, der var så udførlig, at han simpelthen måtte undersøge denne ekstravagante adfærd litterært. Og det har han så gjort. Og gjort rigtig godt.

Køb eller bestil bogen på saxo.com


Lawrence Norfolk: John Saturnalls Gæstebud
Rosinante, 440 sider
ISBN: 9788763824262