Flere nyheder

 
Litteratur
Mont Blanc

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mont Blanc
Fre. 15. nov. 2013


Den erfarne bjergbestiger Bo Belvedere Christensen prøver at guide læseren op ad Mont Blanc på et hav af forskellige måder. Men i stedet for at rammes af topfeber, farer læseren vild i teksten. Hvis du drages mod bjergene, vil bogen nok uanset hvad være et hit.

Hvis du har siddet og nydt et glas rosé i Chamonix og nydt udsigten over alpetinderne, er det svært ikke at overveje, hvordan det ville være at bestige Europas højeste bjerg, der med sine 4808 meter troner over alpebyen. Med Bo Belvedere Christensens bog i hånden får du et rigtig godt udgangspunkt for dine dagdrømme, og et helt praktisk værktøj til at forberede din tur. Oveni købet giver bogen også et til tider interessant kulturhistorisk indblik i bestigningen af Mont Blanc. Bogen er sine steder lang i spyttet, men der er spændende at læse om de første bestigninger af bjerget, bjergbestigningens barndom og de første kvindelige bjergbestigere. Bjergbestigning har været nervepirrende underholdning for Chamonix' borgere og turister, der i det 19. århundrede ivrigt fulgte med i bestigninger med deres teleskoper for at se, om bjergbestigerne klarede skærene.

Bjergbestigning har mistet en smule af sin fascinationskraft i dag, hvor alle de højeste toppe er besteget, og der skal et stunt som Felix Baumgartners spring fra stratosfæren til at fange den kollektive opmærksomhed. Ellers er det mest, når det går galt, at bjergene fascinerer. Inden for den genre er Jon Krakauers Op i det blå om Everest-katastrofen i 1996 stadig noget af det mest hårrejsende.

Belvederes bog er på den ene side en hyldest til de modige bjergbestigere, der trodser alverdens farer, og på den anden side et argument for, at de fleste vil kunne bestige Mont Blanc på ansvarlig vis ad en af de mere fredelige ruter. Så er Mont Blanc dødsensfarligt eventyr eller standard vandretur? Tja, en af de ting, man skal tage stilling til, er, om man vil krydse en af de såkaldte coloirs. En slags gigantiske slugter, hvori der med jævne mellemrum kommer klippeblokke tordende og fejer klatrerne af vejen. Så selvom du har styr på kondi, reb og steigeisen, vil en bestigning af Mont Blanc ofte involvere et slag russisk roulette.

Når bogen ikke løber med flere stjerner, er det fordi det trods det grundige arbejde alligevel er alt for svært at bevare orienteringen. Belvederes egne, ikke specielt sindsoprivende, beretninger om bestigningerne, krydsklipper bestandigt med fortidige historier og sideløbende fakta eller historier i marginen. Næsten endnu værre er, at man rent fysisk har svært ved at forstå, hvor på bjerget Belvedere befinder sig, og hvilke af de mange ruter, der er hvad. Her kunne forlaget godt have ofret nogle ordentlige kort og grafiske diagrammer, så rutebeskrivelserne ville give mening.

Køb eller bestil bøgerne på saxo.com

Bo Belvedere Christensen: Mont Blanc - Vejen til toppen af Europa
Gyldendal, 277 sider
ISBN: 8702133814