Flere nyheder

 
Litteratur
I'm Your Man

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
I'm Your Man
Man. 2. dec. 2013

Musikeren Leonard Cohen er altid så ulasteligt klædt, at Sylvie Simmons i sin biografi "I'm Your Man" beskylder ham for at være født i habit. Men hvad gemmer der sig bag den elegante facade?

Den erfarne rock and roll-journalist Sylvie Simmons har gennemført en lang række interviews med den legendariske musiker, digter og kvindebedårer, Leonard Cohen. Resultatet er blevet en inspirerende mursten af en biografi, som fortæller historien om Cohens liv fra barndommen i Canada i 1930'erne og helt frem til nutiden.

Der er ingen tvivl om, at der er gået et stort og grundigt arbejde forud for bogen. Men for den almindelige Leonard Cohen-fan, der ikke har 100 % styr på alle de mange mennesker, der optræder mere eller mindre perifært i Cohens liv, ville f.eks. et persongalleri gøre bogen langt mere overskuelig. Allerede få sider inde i første kapitel om Leonards barndom præsenteres læseren for så stor og uoverskuelig en gruppe slægtninge, at det er svært at holde tungen lige i munden. Den tendens går igen senere i forhold til venner, andre kunstnere og ikke mindst de mange kvinder i Cohens liv.

Simmons går kronologisk til værks og fører læseren gennem barn- og ungdom til de første digte og videre til beslutningen om at blive musiker. Undervejs gengiver hun linjer fra en række uudgivede digte og sange, som er det rene kræs for enhver fan. Desværre har oversætteren Jakob Levinsen valgt at oversætte langt de fleste af dem til dansk, og selvom han utvivlsomt gør det godt, havde det dog været mere spændende at læse Cohens egne formuleringer.

I det hele taget er værkernes tilblivelse noget af det mest spændende, bogen byder på. Hvor Bob Dylan kunne ryste sangtekster ud af ærmet på få minutter, er sangene for Leonard Cohen en kamp, der i mange tilfælde varer ved i årevis, og som han både omskriver og indspiller igen og igen, før han er tilfreds. Simmons kommer vidt omkring i Cohens imponerende produktion og lader læseren ane, hvor meget ufærdigt og uproduceret materiale, digteren stadig ligger inde med og arbejder videre på.

Cohens liv byder dog også i sig selv på spændende læsning: Han har vadet i både kvinder og stoffer, mødt og spillet med mange af sin tids største stjerner, indspillet plader med en skydegal pladeproducent og er som bekendt blevet franarret sin formue af sin tidligere manager. Som kontrast hertil står perioderne med depression og Cohens konstante spirituelle søgen. En søgen der har ført ham vidt omkring: Fra en tidlig flirt med Scientology til en årelang tilværelse som munk på toppen af Mount Baldy for så til sidst at finde sin hinduistiske læremester. Alt imens Cohen under hele forløbet stædigt har holdt fast i sine jødiske rødder.

Der er langt mellem de kritiske røster i bogen. Hvis ikke det var for en tidligere managers søn, der tydeligvis ikke har for høje tanker om Cohen, ville det være svært at tro på, hvad der ligner et gennemført glansbillede, selv fra så rutineret en musik-biografist som Sylvie Simmons. Som det er, forbliver Cohen den uudgrundelige gentleman, selv efter det 560 siders levnedsforløb.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Sylvie Simmons: I'm your man. En biografi om Leonard Cohen
Gyldendal, 560 sider
ISBN: 9-788702-103663