Flere nyheder

 
Film
Fra Seoul til New York

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fra Seoul til New York
Tor. 5. dec. 2013


(Foto: UIP)

Josh Brolin spiller Joe Doucett - en mand, der spærres inde i et hotelværelse i 20 år uden at ane af hvem eller hvorfor. Spike Lees "Oldboy" er et remake af koreanske Park Chan-wooks film af samme navn fra 2003.

Oldboy omhandler Joe Doucett (Josh Brolin) - en mand der er mere hadet end elsket. Efter en af sine mange branderter vågner han op på et hotelværelse, som han ikke kan komme ud af. Indespærret, som han er, går tiden i samme kvalmende rille: Cornflakes til morgenmad, dim sum til frokost og aften. - Fy for satan. Dette indtil en dag, hvor Joe bliver sluppet fri. Nu skal han til at finde ud af, hvem der hader ham nok til at have holdt ham indespærret i tyve år, og hvorfor han nu er blevet sluppet fri.

Med hjælp fra den unge frivillige sygeplejerske Marie Sebastian (Elizabeth Olson) påbegynder han en rejse i en tilsyneladende glemt fortid, som kommer til at byde på nogle slemme overraskelser. Især fordi mødet mellem Joe og Marie er alt andet end tilfældigt..

Koreanske Park Chan-wooks Oldboy er en af asiatisk films store perler. Filmen er en del af Parks Vengeance-trilogi, som genremæssigt spænder fra thriller til gore. Oldboys handling, og ikke mindst slutningen, chokerer sit publikum og efterlader det med en dårlig smag i munden. Ikke alene et WTF?! da den vender ens trossystem på vrangen. Så hvordan laver man et remake af et mesterværk?

Spike Lees version udspilles i New York i stedet for Seoul; Josh Brolin og Elizabeth Olson indtager med værdighed hhv. Min-sik Choi og Hye-jeong Kangs roller; og der er dertil lagt en mysticisme i form af en gul paraply båret af en art 21. århundredes geisha. Men så er der ikke meget mere at komme efter. For Sharlto Copley er en karikeret version af skurken (Ji-tae Yu i den originale film), der desuden tydeligt overspiller sin rolle. Copleys skurk hører nærmere hjemme i en ældre Batman-film end i det, der skal forestille at være en raffineret noir-fortælling. Ligeledes er Samuel L. Jackson og hans personlige hær en sort kopi af de asiatiske bøller i den oprindelige film.

Flere steder føles det, som om vi ser en tro kopi af 2003-værket, fremfor en genfortælling båret af nye ideer eller anderledes tilgang til materialet. Og det er alt sammen så ærgerligt, for Spike Lee er en instruktør, der er mere end kendt for sin særegne stil, hvor ghetto-slang, sort humor og sørgelige baggårdsskæbner går op i en højere enhed. Clockers, Summer of Sam og Do the Right Thing er blændende eksempler på hans fortællinger om den menigmand, der er offer for store problemer som racisme og snæversynethed.

Det kunne have været rart at genkende Spike Lee i denne nye version af Oldboy fremfor at have fornemmelsen af, at filmen i princippet kunne være lavet af en hvilken som helst anden Hollywood-instruktør.

Hvis man hører til dem, der har set den koreanske Oldboy, vil det være svært at se den amerikanske version uden hele tiden at få flashbacks til den originale. Især fordi Spike Lees plot slet ikke afviger fra denne. Har man ikke set originalen, vil Lees version underholde for, hvad biografbilletten er værd. Kan man lide genren, kan man derefter passende give sig i kast med Park Chan-wooks øvrige to film i Vengeance-trilogien: Lady Vengeance og Sympathy for Mr. Vengeance.

Oldboy
Se spilletider
Se filminfo