Flere nyheder

 
Klassisk musik
Russisk Nøddeknækker

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Russisk Nøddeknækker
Man. 16. dec. 2013


(Foto: Saint Petersburg Theatre Tchaikovsky)

På Horsens Ny Teater kunne man den 11. december opleve "Nøddeknækkeren", som blev danset af St. Petersburg Ballet Theatre of Tchaikovsky. "Nøddeknækkeren" er et udstyrsstykke af smuk musik, flotte kostumer og skønne balletdanse, og på trods af at stykket har over 100 år på bagen, bliver det heldigvis stadig sat op på mange scener ved juletid.

Nøddeknækkeren anses af mange for at være en af de største klassiske balletter gennem tiderne. Forestillingen er gerne den første, børn bliver præsenteret for, både på grund af den gode historie, men ligeså meget for de flotte kostumer, de meget forskelligartede danse og Tjajkovskijs smukke musik.

St. Petersburg Ballet Theatre of Tchaikovsky har som formål at beskytte den russiske balletkulturarv. Balletkompagniet har en meget høj grad af professionalisme i deres opsætninger og er desuden kendt for deres flotte scenografi og kostumer. Ulig mange andre ensembler fra Østeuropa formår dette balletkompagni at bringe humor og løssluppenhed ind i forestillingerne, samtidig med at forlægget behandles med respekt.

Handlingen
Det er juleaften hos familien Stahlbaum, og der kommer gæster. En af dem er onkel Drosselmeier, som er lidt af en tryllekunstner eller er han faktisk en troldmand? Drosselmeier er Claras gudfader, og han har gaver med til alle børnene, og til Clara har han en stor nøddeknækker, som han har formet som en soldaterdukke. Claras bror, Fritz, bliver misundelig og forsøger at tage dukken fra hende. I kampen mellem Fritz og Clara går nøddeknækkerdukken i stykker, og Clara er utrøstelig. Drosselmeier kan heldigvis lave dukken, så Clara bliver glad igen.

Da juleaften er forbi, går gæsterne hjem, og Clara falder i søvn og drømmer. Denne del vises ikke særligt godt, så hvis man ikke ved det på forhånd, forstår man ikke, at den følgende handling er en del af Claras drøm. Der kommer en masse mus ind, som vil have godterne på juletræet. Musene angriber Clara, men hun bliver reddet af nøddeknækkeren, der nu er en mand i fuld størrelse.

Snedronningen forsøger at skille de to ad ved at kalde alle snefnuggene sammen, men til sidst får de to lov at blive sammen og rejser til bolchelandet. I bolchelandet forvandles nøddeknækkeren til en prins, og der holdes en stor fest til ære for Clara som tak for, at hun frelste prinsen. Til festen bliver der vist mange forskellige danse, der er blandt andet en kaffedans, en kinesisk dans og russisk kosakdans. Denne del af forestillingen ender med at blive en smule langtrukken, mest fordi det er svært at forstå, hvad der foregår, fordi det ikke fremgår tydeligt, at de forskellige danse er en del af en fest til ære for Clara. Det skyldes ikke mindst, at Clara ikke er til stede, men først kommer ind til sidst, hvor hun skal danse pas de deux med prinsen.

Til allersidst ser man Clara stå i stuen med nøddeknækkerdukken. Drømmen er slut og det er historien også.

St. Petersborg Balletteater sætter en flot forestilling op, hvor der er gjort noget ud af kostumerne, og hvor de medvirkende er særdeles talentfulde. Hvis man ikke kender handlingen på forhånd, kan det være svært at følge med, idet der ikke er tydelig adskillelse af drøm og virkelighed.
Det er synd, at forestillingen på Horsens Ny Teater først starter kl. 19.30, da dette er for sent at tage børn med i teater på en almindelig hverdagsaften.

Nøddeknækkeren på Horsens Ny Teater 11. december 2013.