Flere nyheder

 
Film
Dinosaurer i 3D

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dinosaurer i 3D
Tor. 19. dec. 2013


(Foto: Filmcompagniet)

Barry Cook og Neil
Nightingale har instrueret en skøn spillefilm, der formår at balancere dokumentarisme og computeranimation med fantastisk flotte naturbilleder og en god historie, der vil underholde hele familien. "Walking With Dinosaurs" er den perfekte juleferiefilm og kan ses i danske biografer fra 19. december.

BBC's prisvindende dokumentarserie Walking With Dinosaurs pustede i 1999 liv i de uddøde kæmper, da den blandede naturdokumentarisme med computeranimation og viste os, hvordan livet så ud på jorden i den mesozoiske æra. Siden har man kunnet opleve dinosaurerne i "levende live" verden over i The Arena Spectacular, hvor store robotter fascinerede tilskuerne. Nu har 20th Century Fox baseret en spillefilm i 3D på den succesfulde franchise, og det er der kommet en rigtig vellykket familiefilm ud af.

Fuglen Alex (Caspar Phillipson) tager os med 70 millioner år tilbage i tiden, hvor hans unge dinosaurven, Pachi (Mathias Klenske) må stå på egne ben efter en ødelæggende skovbrand, der har skilt ham og hans ældre bror, Scowler (Rasmus Krogsgaard), fra flokken. Han møder den jævnaldrende og smukke Juniper, som også er kommet væk fra sin mor, og sammen må de finde deres egen vej sydpå. Men i kridttiden er der ingen kære mor, og Pachi må hurtigt lære at klare sig på trods af sin klejnhed og storbrorens overlegne styrke.

Men hvor Pachi mangler muskler, har han til gengæld masser af mod, snarrådighed og hjerteblod. Dyder, som måske kan komme flokken til gode, når det for alvor brænder på. En opbyggelig morale, der nok ikke ville have sin gang på jord i forhistorisk tid, men til gengæld en fin lille læresætning til ungerne.

For børnene er bestemt i fokus i denne film, der fører dem ind i livet på jorden før vores tidsregning og giver dem rig mulighed for at leve sig ind i historien, imens de måske endda lærer noget. Sådan dryppes små portioner af videnskabelige fakta ned i fiktionen på meget elegant vis, og man bliver faktisk klogere, uden det på noget tidspunkt er som at være tilbage på skolebænken. På samme pædagogiske vis tages de små fint i hånden, når det bliver lidt uhyggeligt. For Pachis vej til de grønne enge er til tider ret voldsom i en verden, hvor der altid er én, der gerne vil have dig til frokost.

Walking With Dinosaurs er en rigtig familiefilm i ordets bedste forstand. Den er uden tvivl topunderholdning for børnene, men humoren fungerer på flere planer, så de voksne heller ikke kommer til at kede sig. Især skal Caspar Phillipson fremhæves for sin danske version af fortællerfuglen Alex. Han bærer i høj grad filmen med indlevelse og sans for komisk timing.

Hvis man ikke allerede synes, det er spændende at lære lidt om landet for længe siden, kommer man til det med Walking With Dinosaurs. Filmet i Alaska og New Zealand er den visuelt storslået, dertil en klassisk fortælling om at blive voksen og finde sin plads i verden, acceptere sine svagheder og kende sine styrker, og om at holde sammen i samlet flok. Tag ungerne med i biffen, og bliv underholdt - og lidt klogere!

Walking With Dinosaurs
Se spilletider
Se filminfo