Flere nyheder

 
Litteratur
House of Cards

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
House of Cards
Tir. 17. dec. 2013

Romanen, der inspirerede til de to tv-serier "House of Cards" (BBC og Netflix), udkommer nu efter 25 år i en revideret udgave. Michael Dobbs er en glimrende historiefortæller med insiderviden fra det britiske politiske system, og romanen er en gennemført kritik af politikere i Storbritannien i 1980erne. Særligt med denne nye udgave og Netflix-serien har historien fået nyt liv.

Francis Urquhart er ikke helt djævelen selv, men det er tæt på. Han er den udspekulerede, gemene og magtliderlige chief whip for regeringspartiet, og hans initialer er meget passende FU ("f.. you"). Efter et stressende og ikke helt tilfredsstillende valg kommer premiereministeren, Collingridge, til at afvise Urquharts ambitioner om at stige i rang inden for partiet, og Urquhart beslutter sig for at tage hævn. Først nøjes han med at ville ydmyge Collingridges alkoholiske bror offentligt, som hævn for den - i hans øjne - ydmygelse, Collingridge udsatte ham for.

En anden central hovedperson er den skarpe, unge, smukke journalist Mattie Storin, som Urquhart fodrer med info - i starten uden hun ved det. Mattie er underligt tiltrukket af Urquhart, selvom han er gammel nok til at være hendes far, og deres forhold udvikler sig langsomt. Til forskel fra den amerikanske serie, danner de to aldrig et samarbejdsforhold som sådan, og Mattie holdes indtil bogens sidste kapitler i uvidenhed, omend hun konstant er nært på sporet af Urquharts lumske planer.

Romanen udspiller sig over få måneder, hvori Urquhart formår at skabe stort politisk kaos for at bane vejen for sin egen karriere, og de dele af romanen, der handler om hans machiavelliske komplot, illustrerer bedst Dobbs' evne til at skabe en god historie.

Denne roman er første del af Dobbs' fortælling, og den lægger hårdt ud med mord, forræderi, politiske intriger og sammensværgelser. Dobbs skriver, så læseren ikke kan andet end at nyde turen, og med de forskellige perspektiver og hovedpersoner, der mødes i uheldssvangre situationer, har han skabt en satirisk klassiker.

For læsere med hang til politiske thrillere og hovedpersoner med psykopatiske træk er dette en must read. Urquhart er simpelthen en af de mest vederstyggelige karakterer i moderne litteratur. Selvom romanen næppe er en større litterær bedrift, er den enormt underholdende, og denne anmelder glæder sig allerede til at læse næste del, som forventes at udkomme i starten af 2014.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Michael Dobbs: House of Cards
Gyldendal: 399 sider
ISBN: 9-788702-153309