Flere nyheder

 
Film
4 timer der ikke føles som sex

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
4 timer der ikke føles som sex
Ons. 25. dec. 2013


(Foto: Christian Geisnæs, Nordisk Film)

Lars Von Triers omtalte og længe ventede film "Nymphomaniac", er endelig at se i de danske biografer fra d. 25. december. Denne såkaldt censurerede version er delt op i to og har sammenlagt en varighed på fire timer. I 2014 udkommer den ucensurerede Director's Cut. Indtil da er spørgsmålet, om vi har nok i første udgave af den detaljerede skildring om nymfomanen Joes liv i evig sexafhængighed, eller om vi også hungrer efter mere?

En kold vinteraften finder en ældre herre ved navn Seligman (Stellan Skarsgård) en gennembanket kvinde, Joe (Charlotte Gainsbourg), der ligger på jorden i en baggård. Efter at have rusket liv i hende, tager han hende med op i sin lejlighed, hvor hun får en plads i gæstesengen med en kop varm the. I den uventede tryghed åbner hun op og begynder at fortælle Seligman om, hvem hun er, og hvad der er grunden til den forslåede krop.

Gennem 8 kapitler beretter hun sin hudløse og ærlige historie om et ensomt, men vildt liv som nymfoman med alle de barske konsekvenser af hendes monstrøse sexafhængighed. Joes livshistorie bredes ud, imens Seligman intenst lytter og ind i mellem kommenterer og kommer med religiøse paralleller og symbolske referencer, som får tilskueren til både at undres og imponeres. Hun udpensler direkte og detaljeret den forgrenede og absurde fortælling og flytter grænserne for, hvad sex er og betyder for mennesket.

Joe prøver at overbevise Seligman om, hvilken dårlig og ond person hun er og altid har været over for alle mennesker. Men selvom hendes kolossale selvhad synes at overtrumfe alt, har hun mødt sin standhaftige modsætning. Seligman er nemlig forstående og positiv, hans navn betyder "den lykkelige", og han viser sig at være jomfru. Vigtigst af alt bakker han Joe op, og vil have hende til at "bruge sine vinger til at flyve med, i stedet for at ligge ned".

Med Nymphomaniac hiver Lars Von Trier endnu engang publikum ind i symbolikkens snørklede, dunkle verden og får den naive og imponerede tilskuer til at stole blindt på sig, mens man trækkes igennem en veludtænkt labyrint af gennemarbejdet researchmateriale, der er spækket med hentydninger. Og så formår han at tage røven på publikum, den gode Lars, når alle disse samfundsrelevante og politiske emner, menneskeligt grundlæggende problemstillinger og religiøse referencer hober sig op på lærredet og skyller ned over publikum som en vidt forgrenet syndflod, der tilsammen synes at udgøre en højere enhed.

Den detaljerede og gennemførte fortælling får en endnu stærkere effekt, fordi den hviler på noget så alment kropsligt og ustyrligt som sex. Noget alle mennesker kender til og i større og mindre grad. Sex kan forføre og drage på en måde, så selv den klarest seende bliver blind. En drift, der både kan løfte til ny indsigt og føre i fordærv. Men kan man holde ud at høre om og se på sex, sex, sex i fire timer? Ja, Von Triers film virker hverken for lang eller for meget, og sexscenerne i denne censurerede udgave er ikke så vulgært lange, som man kunne have forventet. Fortællingen i denne version af filmværket har et harmonisk og dynamisk flow imellem de forskellige elementer, og man sidder ikke på noget tidspunkt og savner flere close-ups af våde kønsdele og erigerede lemmer. Men måske det forholder sig anderledes og viser sig at have manglet og blot gør værket endnu mere gennemført, når Director's Cut kommer på banen, og Lars Von Trier på ny tager røven på os?

Endnu en gang har Lars Von Trier zoomet ind på det, mennesket nok kan se og føle, men så sjældent har ord for og til tider heller ikke forstår. Pointen er ikke at det nødvendigvis skal forstås, men vigtigst af alt skal vi mærke og føle. I bund og grund er vi jo alle mennesker og drevet af dyriske instinkter - selv din sidemakker på biografsædet. Et genialt mesterværk - provokerende og pirrende, og med toppræstationer fra de to hovedpersoner.

Nymphomaniac
Se spilletider
Se filminfo

Desuden medvirker: Joe som ung (Stacy Martin), Jerome (Shia LaBeouf), K (Jamie Bell), Mrs. H (Uma Thurman), L (Willem Dafoe), P (Mia Goth), B (Sophie Kennedy Clark), Joes mor (Connie Nielsen), Jerome som gammel (Michaël Pas), Debtor gentleman (jean-Marc Barr), tjener (Udo Kier)