Flere nyheder

 
Film
En historie fra det virkelige liv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En historie fra det virkelige liv
Tor. 2. jan. 2014


(Foto: Miracle Film)

Nytårsaften 2009 skulle have været en glædesaften fyldt med håb og fremtidsplaner, som de fleste nytårsaftner nu engang er. Men ikke for den 22-årige Oscar Grant, der dét år endte sine dage på Fruitvale Station efter et opgør med politiet. Et opgør der startede i bagateller, men som endte med at koste en lille pige hendes far.

Han var ikke en af byens bedste børn. Han kunne også sagtens have været en bedre far for sin datter, en bedre og mere trofast mand over for sin kæreste og ikke mindst en sødere søn over for sin kære mor. Oscar Grant (Michael B. Jordan) havde som sådan hjertet på det rigtige sted og var også elsket af sine nærmeste. Han havde dog taget nogle lidt skæve drejninger i livet, som han havde svært ved at rette op på igen.

Oscar beslutter sig den nytårsaftensdag i 2009 at begrave nogle af sine dæmoner og rydde lidt op i sit liv ved at vise sig fra sin bedste side over for de mennesker, som står ham nærmest, og som han føler, han har forsømt på den ene eller den anden måde. Det er ikke let, men han prøver så godt han kan. Han sørger blandt andet for at hans mor (Octavia Spencer) får en god dag med lækker mad og mennesker, hun holder af, omkring sig.

Oscars kæreste og mor til hans 4-årige datter (Melonie Diaz) er dog en smule mistroisk efter Oscars tidligere løgne og sidespring. Men hun vælger alligevel at lægge det lidt på hylden for at få en god nytårsaften. Hun overtaler Oscar til, at de skal tage toget ind til storbyen for at opleve aftenens fyrværkeri og fest. En beslutning, som hun senere kommer til at fortryde, da hjemturen ender i det rene kaos med politiet, der uden egentlig grund vælger at skyde hendes mand Oscar Grant midt på Fruitvale Station.

Filmen Fruitvale Station, der er baseret på virkelige hændelser, er skrevet og instrueret af den unge Ryan Coogler. Han har valgt at lave filmen som fiktionsfilm i stedet for dokumentar, da han mener, det vil give publikum det tætteste indblik i Oscar Grants person. Historien fra Fruitvale Station har betydet meget for Ryan Coogler, og han har gjort meget ud af at fortælle den så rent og virkelighedstro som muligt. Ryan Coogler og Oscar var cirka jævnaldrende og med lignende omgangskreds, så som han selv siger "...It could have been me."

Det var en speciel fornemmelse at sidde og se en almindelig spillefilm, som man godt kender slutningen på, men alligevel aldrig har set før. Og hvis man som undertegnede er lidt en sucker for de gode slutninger, sidder man alligevel og ønsker, at Oscar vil vågne til sidst med magiske Hollywood-kræfter. Det gør han selvfølgelig ikke, og det skal han heller ikke. Det er en film, der fortæller en historie fra virkeligheden. Uden at lave noget om. Og det gør den godt, den rusker i følelsesregistret og bliver siddende et stykke tid. Flot instrueret og alle filmfestivalernes nomineringer og priser værdig.

Fruitvale Station
Se spilletider
Se filminfo