Flere nyheder

 
Litteratur
Eremitageslottet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Eremitageslottet
Man. 13. jan. 2014

I foråret 2013 afsluttedes en omfattende restaurering af Eremitageslottet i Dyrehaven nord for København. Om sommeren blev dørene åbnet, så offentligheden for første gang kunne se de smukke nyrestaurerede interiører. Dette efterår blev der udgivet en stor smuk bog, der fortæller om Eremitagens historie.

Eremitagen har sit navn efter et sindrigt indrettet eremitagebord, der kunne hejses op fra slottets køkken i kælderen til førstesalens fine spisesal. Bordet eksisterer ikke længere og eksisterede ikke mere end de første 20 år af slottets 275 år lange liv. Men historien om det utrolige bord har hængt ved lige siden.

Fortællingen om eremitagebordet er at finde sammen med andre fortællinger i denne bog om det fine jagtslot på sletten. Man har dykket ned i historiske kilder og fundet et righoldigt materiale til at fortælle historien om slottet. Men der er også fortællinger fra Danmarkshistorien set i Eremitageslottets perspektiv. Om moden, der skifter, og konger, der har skiftende interesse for jagtlivet, og overgangen fra monarki til demokrati. Og der er fortællingen om arkitekten bag slottet og den barokke stilart.

Den omfattende restaurering er også beskrevet. Man har gjort et imponerende arbejde for at finde frem til slottets oprindelige barokke udtryk, og man følger arkitekternes jagt på et håndmalet silketapet, der ligger så tæt op ad de historiske kilder som muligt.

Eremitageslottet er skrevet af forskellige forfattere, og sprogligt er den derfor lidt forskellig. En del af kapitlerne er en smule omstændelige i sproget, hvilket gør læsningen lidt tung.

Bogen er illustreret med smukke billeder undervejs, men den skriftlige beskrivelse af bygningens arkitektur kunne godt have været lettere at forstå, hvis billedmaterialet havde fulgt teksten bedre, og der havde været endnu flere billeder.

Bogen kan anbefales for den historisk nysgerrige læser, læseren med interesse for arkitektur og for den, der holder af det smukke lille jagtslot på Eremitagesletten.

Køb eller bestil bogen på saxo.com


Claus M. Schmidt m. fl.: Eremitageslottet
Gads Forlag, 279 sider
ISBN: 978-87-12-04840-4