Flere nyheder

 
Film
At dø med cowboystøvlerne på

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
At dø med cowboystøvlerne på
Tor. 6. feb. 2014


(Foto: Anne Marie Fox/UIP)

"Dallas Buyers Club", instrueret af Jean-Marc Vallée, fortæller den virkelige historie om Ron Woodroof, en elektriker og rodeorytter fra Texas, der, efter at have fået en HIV-diagnose i 1985, tager sin behandling i egen hånd.

Elektrikeren/rodeorytteren Ron Woodroof (Matthew McConaughey) er en stolt, heteroseksuel og homofobisk Texas-cowboy. Han kører på cigaretter, spiritus, stoffer og arrogance. Efter grim hosten og kollaps ender han på hospitalet, hvor han får at vide, at han har HIV. Ron kan ikke tro, at han er blevet ramt af en "bøssesygdom", og at han kun har 30 dage tilbage at leve i. Da han kommer sig efter chokket, begynder han at researche behandlingsformer, der kan hjælpe ham med at bekæmpe sygdommen.

Ron begynder at selvmedicinere sig med stjålen AZT-medicin. Snart opdager han dog, at medicinen i virkeligheden nedbryder hans immunforsvar, så han nu har fået AIDS. Ron søger så til Mexico, hvor han møder en læge med en alternativ kur. Behandlingen, der viser sig succesfuld, er ikke godkendt i USA, så Ron ser nu mulighederne for at sælge stofferne på det sorte marked. Han allierer sig med den transeksuelle Rayon (Jared Leto), og snart får de to opbygget "Dallas Buyers Club". Her betaler medlemmerne et fast kontingent, som giver dem rettigheden til medicinen, der skal hjælpe dem med at få styrket immunsystemet og stabilisere T-cellerne. Det varer dog ikke længe, før den amerikanske medicinalindustri og FBI er på sporet af dem.

Matthew McConaughey tabte sig over 25 kilo til rollen for at kropsliggøre forskellige stadier af AIDS. Rons tapperhed og beslutsomhed er helt troværdig, takket være McConaugheys disciplinerede skuespil og ekstreme ydeevne ift. en så kompleks karakter. Samtidig genopliver hans forretningspartner, Rayon, det stereotype billede af den tragiske, selvdestruktive queen, hvis lykke er afhængig af andres venlighed. Rayon-karakteren, og dennes venskab med hovedpersonen, er med til at give filmen en tone af melodramatik, der gør, at filmen viser en på én gang smertefuld og fascinerende historie.

Jennifer Garner spiller lægen Eve Saks, der bliver Ron og Rayons allierede og ven. Hendes rolle overskygges dog af de to herrers sublime præstationer.

Jean-Marc Vallées Dallas Buyers Club antyder subtilt omfanget af AIDS-epidemien, hvor de syge oplever samfundets stigmatisering, samtidig med at regeringen jager profitter på bekostning af patienternes liv.

Vallée fortæller kløgtigt den virkelige historie om en mand, der var en del af en større bevægelse, der skulle hjælpe de HIV/AIDS-smittede. Heldigvis giver filmen ikke efter for den typiske sentimentalisme, der normalt overeksponeres i sådanne fortællinger.

Ron Woodroof sagde, at han ville dø med cowboystøvlerne på. Han havde ben i næsen, og det får McConaughey og Vallée vist flot og fornemt i deres Dallas Buyers Club-samarbejde.

Dallas Buyers Club
Se spilletider
Se filminfo