Flere nyheder

 
Film
Sensuel digital affære

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sensuel digital affære
Tor. 27. feb. 2014


(Foto: UIP)

Spike Jonze har både skrevet og instrueret den klassiske romcom "Hende", som sender kærlige tanker til Nora Ephrons film "Sleepless in Seattle" fra 1993.

Joaquin Phoenix spiller den ensomme Theodore, der arbejder for firmaet BeautifulHandwrittenLetters.com. Theodore skriver breve til særlige anledninger, alt lige fra fødselsdagskort til kærestebreve. Han bor alene i en stor lejlighed, da han er ved at blive skilt fra konen Catherine. De mangler blot at skrive under på skilsmissepapirerne. I samme bygning bor Theodores gode veninde Amy, spillet af Amy Adams.

En dag på vej hjem fra arbejde bliver Theodore fanget af en reklame for et nyt operativsystem (OS), kaldet OS1, til computeren. Han køber det med hjem og starter installationen af OS1. Det skal vise sig at få en kæmpe indflydelse på hans liv.

OS1 styres af en computergenereret stemme (lidt som iPhones Siri), og Theodores OS1 system byder ham velkommen og fortæller, at hun hedder Samantha. Den letgenkendelige stemme af Scarlett Johansson kan høres. Samantha lyder lidt som naboens søde pige. Hendes stemme er fuld af energi og en medfølelse, som Theodore ikke kan stå for. Samantha er i bund og grund "bare" en personlig digital assistent af den slags, mennesket længe har drømt om, og som vi har set alverdens blege afskygninger af allerede. Hun har en dynamisk tilpasningsevne til sin bruger og går i gang med at holde orden i alt på Theodores computer.

Samantha giver også Theodore gode råd, om hvordan han skal tackle forskellige problemstillinger i sit liv. Selvom hun kun er en stemme, som Theodore hører gennem sin øresnegl, virker Samantha virkelig. Hun er glad, varm og imødekommende, og Theodore begynder at se Samantha mere som en god ven - ja, faktisk udfolder venskabet sig til et kærlighedsforhold.

For Theodore er hun en livline, som hjælper ham med at komme igennem skilsmissen fra barndomskæresten. Det er Samanthas stemme, som møder ham om morgenen og siger godnat til ham hver aften. Hun organiserer hans computer, sørger for at han kommer ud af huset og får frisk luft, og modsat eks-konen udfører hun alle disse roller uden at brokke sig.

Som andre romantiske komedier er Hende fyldt med sjove dialoger med Samantha. Hun har en god fornemmelse for ironi og kommer med platte vittigheder, hvilket tiltaler Theodore. Hun virker som en person med virkelige følelser. Men både Theodore og vi ved, at hun blot er et yderst sofistikeret stykke software. Vi kan dog alligevel ikke lade være med at høre hende som en virkelig person, på samme måde som Theodore. Eftersom Samantha hele tiden udvikler sig i takt med, at hun lærer mere om Theodore, kan spørgsmålet være, om Theodore blot bliver forelsket i sig selv. I sidste ende er Samantha måske blot er en kvindelig spejling af Theodores følelsesliv.

Hende er en melankolsk romantisk komedie om selvbedrag, kærlighed, venskab og identitet. Som Amy, Theodores veninde, siger til ham på et tidspunkt: "Love is a form of socially acceptable insanity", da han spørger hende, om hun syntes det er mærkeligt at han dater sit OS.

Spike Jonze løfter også den moralske pegefinger for at få os til at vende blikket indad. I visse scener, hvor Theodore er blandt andre mennesker, bemærker man, at ingen snakker med hinanden. I stedet synes alle at tale med deres devices, hvilket tager deres fulde fokus. Det minder i en vis udstrækning om vores eget bybillede i dag, hvor de fleste er i gang med at interagere med deres smartphones. Det er meget muligt, at det er for at kommunikere med hinanden, men det ikke personligt - det er gennem vores systemer, som bliver mere og mere sofistikerede for hvert år. Er det måske en fremtid med defragmenterede personlige relationer, vi er på vej hen imod, og er det egentlig helt urealistisk at tænke på, at det på et tidspunkt er normalt at bruge vores OS som samtalepartnere?

Hende
Se spilletider
Se filminfo