Flere nyheder

 
Litteratur
Frankenstein

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Frankenstein
Tor. 6. mar. 2014

Mary Shelleys "Frankenstein" er en af de bøger, alle kender - eller tror, de kender. Efter nærmest utallige filmatiseringer og genfortællinger er historien næsten indskrevet i vores kollektive hukommelse. Rosinantes nye oversættelse af denne klassiker er en glimrende måde at introducere nye læsere såvel som gamle kendere til en af de romaner, der blev startskuddet til sci-fi-genren.

Den version af Mary Shelleys Frankenstein, læsere verden over har læst i århundreder, er en gennemgribende revideret udgave, som udkom i 1831. Den oprindelige tekst blev udgivet anonymt i 1818, og det er denne originale udgave, Rosinante nu har genudgivet i ny, vellykket, dansk oversættelse af Jakob Levinsen.

Historien er som sagt velkendt, men nye læsere vil muligvis hæfte sig ved de mange lag, hvori fortællingen foregår, for dette er et af de elementer, filmatiseringerne og de populære genfortællinger ofte udelader. Fortællingen er i virkeligheden en serie af lange breve, Kaptajn Robert Walton skriver til sin søster, Margaret, hvor han fortæller om sine spændende rejser som opdagelsesrejsende. Selve historien om Frankensteins monster foregår derfor i små bidder, som skaber en særlig slags spænding, der kendetegner den gotiske roman. Walton fortæller sin søster, at han en dag ser en grotesk skikkelse komme farende på en hundeslæde over den arktiske is, og at mandskabet på skibet noget tid efter finder en forkommen mand, som Walton langsomt afslører, er Dr. Victor Frankenstein. Mens lægen kommer til hægterne, fortæller han sin historie til kaptajnen, som så nedfælder den i brevene til søsteren.

Det velkendte plot er jo simpelt og spændende: Gal-genial videnskabsmand skaber monster. Men hvad der ofte mangler i diverse genfortællinger er de moralske implikationer af at skabe dette monster, som det meste af bogen faktisk handler om. Dr. Frankenstein indser, at hans tidligere idealistiske ønske om at skabe et smukt væsen er urealistisk, og han vender sig bort fra sin skabning i afsky. Skabningen er uskyldig og vil bare elskes. Han ønsker sig en partner og vil ikke være alene. Men da alle, han møder på sin vej, væmmes og flygter, bliver han langsomt hadsk og modbydelig. Romanen er ikke bare spændende som sci-fi og underholdning, dens dybere filosofiske overvejelser om menneskelighed og medmenneskelighed gør den til en stor litterær klassiker, som alle burde læse.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Mary Shelley: Frankenstein, eller den moderne Prometheus
Rosinante: 240 sider
ISBN: 9788763830737