Flere nyheder

 
Litteratur
Kaffe i kommoden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kaffe i kommoden
Tir. 18. mar. 2014

"Kaffe i kommoden" er tredje selvstændige bog om vennerne Kamal og Kamma, og denne gang tager forfatter Mette Vedsø fat i et sørgeligt emne som at miste sit kæledyr. Uden berøringsangst skildres børns sorg, men Mette Vedsø viser også fint, at selvom man har mistet en af sine kære, kan man sagtens blive glad igen.

Dyr og børn hører sammen, mener Kamal. Men Kamals mor synes, det er synd at have dyr i bur. Heldigvis har Kamma Lotto, et marsvin der har samme farve som kaffe med mælk i. Da Kamma skal rejse væk i et par dage, får Kamal lov til at passe Lotto, men der følger et stort ansvar med, når man skal passe andres kæledyr, et aspekt Mette Vedsø elegant får flettet ind. På ulyksaligvis bliver Kammas marsvin syg, efter at Kamal har passet det, og det dør.

"Han virkede så dvask, da vi kom hjem. Han ville helst sove. Men sådan har han været før, jeg lod ham bare hvile sig". "Åh", siger Kamal for tredje gang. Han vil ikke se det for sig. Han gnider sig i øjnene. Han vil gnide det grusomme og døde væk.

Kaffe i kommoden er skrevet til børn i alderen 6+, og sætter både fokus og ord på børn og kæledyrs særlige forhold, som er karakteriseret ved en ubetinget kærlighed. Derfor er det også svært, da Kamma mister Lotto. Hvad skal Kamal sige og gøre? Mette Vedsø viser sig her som en dygtig børnebogsforfatter; hun forsøger ikke at sætte håndtering af børns sorg på formel, derimod behandles døden i Kaffe i kommoden på børnenes egne vilkår. Kamal og Kamma erfarer selv, at døden er en naturlig del af livet - alle har eller vil på et tidspunkt miste en, de har kær, men livet går videre. På trods af kulturelle forskelle, og dermed forskellige begravelsesritualer, får Kamal og Kamma i fællesskab sagt farvel til Lotto. De to venner finder trøst i, at i himlen er alt godt, og alle er søde.

Mette Vedsø har med stor overbevisning formået at finde en fin balancegang i formidlingen af død til børn, og det er befriende at en lille letlæselig bog som Kaffe i kommoden tør tage fat i et af livets essentielle uundgåeligheder. Selvom det er hårdt at miste en af sine kære, læger tiden alle sår. Det gælder også for Kamma. Viceværten Kurt har nemlig pludselig noget i kommoden, og det har samme farve som kaffe med mælk i.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Mette Vedsø: Kaffe i kommoden
Illustrationer: Maria Bramsen
Rosinante & Co, 56 sider
ISBN: 978-87-638-3311-0