Flere nyheder

 
Teater
Bevægende "Les Misérables"

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bevægende "Les Misérables"
Tir. 25. mar. 2014


(Foto: Isak Hoffmeyer)

Århus Teater sætter den kendte musical "Les Misérables" op med et væld af store sangere i de bærende roller. Forestillingen og sangene synges i en meget vellykket dansk oversættelse af Niels Brunse, og det er måske medvirkende til, at man som publikum pludselig får en bedre føling med personerne og forstår deres bevæggrunde og handlinger.

Med Århus Teaters Les Misérables-satsning med Stig Rossen i hovedrollen og et væld af andre kendte og dygtige sangere i de øvrige roller er der basis for en publikumsmagnet af dimensioner. Med denne opsætning kommer publikum meget tættere på personerne og bliver også mere berørte af handlingen. Ved at vælge at holde fokus på hovedpersonerne og temaet om tilgivelse og tro på, at selv forhærdede forbrydere kan ændre sig, glider fokus dog samtidig væk fra de historiske begivenheder omkring fortællingen, som f.eks. det blodige studenteroprør i Paris.

Denne anmelder har set Les Misérables i London; den selvsamme musical, hvor Stig Rossen fik sit gennembrud i England. Rønnow & Rossens Les Misérables-produktion fra 2003 er også oplevet, men ingen af forestillingerne har ramt så dybt og gjort så stort et indtryk som opsætningen på Århus Teater.

Hovedpersonen er den tidligere straffefange Jean Valjean, som spilles af Stig Rossen. I forestillingen følger man Jean Valjean fra hans prøveløsladelse efter 19 år i fængsel. Et møde med en barmhjertig biskop ændrer hans liv, men han forfølges alligevel hele livet af politichefen Javert (Peter Jorde), som ikke tror på, at forbrydere kan forbedre sig. På Fantines (Christina Mørkøre) dødsleje, lover Valjean at tage sig af hendes datter Cosette, som er i pleje hos familien Thenardier (Anders Bircow og Jenny Asterius Persson). Som voksen forelsker Cosette (Isabel Schwartzbach) sig i Marius (Thomas Høj), som slås på barrikaderne i Paris. Éponine, (Mercedesz Csampai) som er datter i familien Thenardier, er også forelsket i Marius. I forbindelse med folkeoprøret redder Valjean Javerts liv; en handling der sætter Javert i et sådan indre oprør, at han vælger at kaste sig i Seinen. Da Cosette og Marius bliver gift, har Valjean holdt sit løfte til Cosette mor, Fantine, og kan dø med fred.

Der er ikke en finger at sætte på de medvirkendes sangevner. Især Stig Rossen imponerer ved at kunne gå fra de meget dybe toner og næsten op i falset. Peter Jorde spiller en fremragende og nuanceret Javert. Renheden i stemmerne hos alle medvirkende på kvindesiden var imponerende, og det var en stor overraskelse, at der bag krofatter Thénardiers sminke og tøj gemte sig Anders Bircow. Alle de medvirkende skal have stor applaus for skuespillerevner, som også er nødvendige for at bære musicalen hjem. Valjeans skæbne går lige i hjertekulen, og man må bevæges. Ingen går uberørte fra den 3 timer lange forestilling.

Les Misérables
Aarhus Teater
Se spilleplan