Flere nyheder

 
Klassisk musik
Det Kgl. rykker vestpå

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Det Kgl. rykker vestpå
Tir. 8. apr. 2014


(Foto: Miklos Szabo)

For første gang i mange år har Den Kongelige Opera valgt at rykke en Danmarkspremiere til provinsen. Derfor kunne man onsdag den 2. april nyde premieren på den kendte opera "Don Juan" på Værket i Randers. Forestillingen drager efterfølgende på turné i Jylland inden den sættes op på Gamle scene i København, hvor den kan opleves til maj.

Mozarts opera Don Juan er over 200 år gammel. Alligevel mener instruktøren, at historien kan fortælles på nøjagtig samme måde i dag, som den kunne for 200 år siden, da de menneskelige arketyper ikke har forandret sig. Det er alene vores syn på, hvad helvede er, der har forandret sig. For at understrege værkets tidsløshed har man valgt, at kostumerne skal udtrykke en blanding af rokokotidens dekadence samtidig med noget udefinerbart moderne. Kostumernes farver definerer også, hvilke personer der passer sammen inden for de socialt accepterede rammer af social klasse, familieforhold og økonomi.

Don Juan (Palle Knudsen) lever livet til det yderste fast besluttet på at forføre alle de kvinder, han møder på sin vej. Han har ingen moralske skrupler og føler ingen dårlig samvittighed. Don Juan følges og hjælpes af Leporello (Henning von Schulman), som blandt andet fører mandtal over Don Juans erobringer. I forbindelse med et forsøg på at forføre Donna Anna (Gisela Stille/ Inger Dam-Jensen) udfordres Don Juan til duel af Donna Annas far, Kommandanten (Petri Lindross). Don Juan dræber Kommandanten, og dette drab leder til hans undergang. Donna Annas forlovede, Don Ottavio (Peter Lodahl), ønsker at trøste Donna Anna og blive både hendes mand og far og sværger hævn over drabsmanden. Don Juan har dog allerede udset sig et nyt offer, nemlig Zerlina (Tuva Semmongsen/ Lea Quortrup), som skal giftes med Masetto (Florian Plock/ Morten Lassenius Kramp). Don Juans erobring forpurres af Donna Elvira (Sine Bundgaard/ Ylva Kihlberg) som er en af Don Juans tidligere erobringer, som stadig elsker ham og ønsker at frelse ham fra undergangen.

Don Juan er som en vild orkan, der blæser ind i andre menneskers velordnede liv, og når han forsvinder igen, er intet mere det samme, og man kan ikke bare fortsætte det liv man havde, inden han kom.

De forskellige personer i operaen repræsenterer nogle grundlæggende menneskelige følelser som begær, misundelse, kærlighed og jalousi, og dette er måske forklaringen på, at historien stadig vækker genklang og genkendelse så mange år efter, den blev skrevet.

Aftenens højdepunkter var dels duetten mellem Zerlina og Don Juan, "Là ci darem la mano", og dels da Don Juan under sin serenade til Donna Elviras tjenestepige begyndte at flirte heftigt med kvinderne blandt publikum, der således på egen krop oplevede Don Juans magiske tiltrækningskraft.

Don Juan
Den Kongelige Opera
Anmeldt på Værket i Randers 2. april
Se spilleplan