Flere nyheder

 
Litteratur
Akavet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Akavet
Tir. 15. apr. 2014

"Akavet" er titlen på Ronnie Andersens nye bog, og som titlen antyder, er bogen så gennemsyret akavet, at den faktisk er akavet at læse. Men på den gode måde! "Akavet" er både velskrevet og underholdende, og absolut aktuel med sit emne: Unge med psykiske problemer.

Mikke lider af socialangst og bor på et behandlingshjem i Jylland sammen med andre unge, der deler hans diagnose - nogle af de andre har også et længere ord med sig i jornalen, forklarer Mikke i første kapitel. Men fælles for dem alle er, at de har svært ved at begå sig i samfundet, og det er noget, de skal lære.

Akavet tager sin begyndelse i et tog. Mikke kan ikke huske, om han skal hjem på hjemrejseweekend, eller om han er på vej tilbage til behandlingshjemmet. I forsøget på at komme i tanke om, hvor han skal hen, fortæller Mikke om sit liv som psykisk syg og den akavethed, der afspejler hans liv og sind.

Akavet er skrevet til det unge publikum på 13+, og Ronnie Andersen har ikke sparet på virkemidlerne for at understrege den akavede tilstand, Mikke ofte befinder sig i. For det første skal læseren dreje bogen 90 grader for at kunne læse den, og derudover skal tungen holdes lige i munden, når sætninger ustandseligt bliver afbrudt af slogans, musik og anden udefrakommende støj. Efter et par siders læsning har man (utroligt nok!) vænnet sig til Ronnie Andersens kreative skrivestil, der, trods sin urolige struktur, giver læseren et godt indtryk af, hvad der foregår i hovedet på Mikke. Og rigtig meget af det er akavet.

" - Ja, det bliver dejligt med lidt sommer, ikk? Hold nu din kæft, vejrpilot. - Du har måske sommerferie? Inde i hendes rynker sidder der et eller andet. Eller er det verdens største hudorm? Hvad svarer jeg her? Jeg kan faktisk ikke huske, om det er ferie endnu. Har vi holdt skolefest? Ja. Men afslutning? Nej, ikke endnu. - Nej, det er først senere, siger jeg højt, som om hun er blevet mere døv af at vente på mit svar. Det kunne være vildt at trykke den hudorm ud."

Ronnie Andersen tager med Akavet fat i et aktuelt og omdiskuteret emne og giver dermed et indblik i det "unormale" og "utilpassede" unge menneske, som er diagnoseret som værende psykisk syg. Mikke og de andre unge på behandlingshjemmet bliver ikke medicineret, men skal i stedet, med hjælp fra Finn og Inger-Lise, lære at begå sig i den "normale" verden - noget der kan være svært, selv for os "normale". Mikke definerer sig selv som et menneske uden filter, hvilket betyder, at Mikke ofte havner i akavede situationer. Og det er her, Ronnie Andersen især brillerer med sin skæve humor og fortræffelige beskrivelser.

Akavet består af 272 sider, og selvom den komplicerede skruktur kræver gode læsekompetencer, skriver Ronnie Andersen i øjenhøjde til sit unge publikum, og det er tydeligt, at han tager sine læsere alvorligt. Derudover er handlingen tilpas enkel og danner hermed en stærk kontrast til det komplekse tankeunivers, Mikke forsøger at manøvrere rundt i. Med Akavet har Ronnie Andersen skabt et begavet og yderst velskrevet værk, som illustrerer, hvor isolerende det kan være at føle sig anderledes og akavet. Med lilla køer og garnbombninger håndterer Mikke blot tingene på en anden, og mere underholdende måde.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Ronnie Andersen: Akavet
Høst & Søn, 272 sider
ISBN: 9788763833028