Flere nyheder

 
Film
Parkour og platheder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Parkour og platheder
Tor. 24. apr. 2014


(Foto: Scanbox)

I Camille Delamarres spillefilmsdebut "Brick Mansions" spiller den nu afdøde Paul Walker politimanden Damien Collier, der søger hævn for sin myrdede far.

Området "Brick Mansions" i Detroit består af forladte bygninger, der vidner om bedre tider; nu om dage huser konstruktionerne byens farligste kriminelle. Ude af stand til at kontrollere den voldsomme kriminalitet, har politiet opbygget en kolossal mur omkring området for at beskytte resten af byen.
Undercover-betjenten Damien Collier (Paul Walker) kæmper mod korruption og narkohandlen i området, samtidigt med at han søger hævn for sin afdøde far.
Lino (David Belle), der bor i "Brick Mansions" kæmper en daglig kamp for at leve et ærligt liv. Da narkobaronen Tremaine (RZA) kidnapper Linos kæreste, samtidig med at han anskaffer sig en bombe, der skal ødelægge resten af byen, krydses Damien og Linos veje, og sammen skal de stoppe den mørke plan om at ødelægge Detroit.

Camille Delamarres spillefilmsdebut Brick Mansions indeholder stiliseret action med spændende parkour-stunts, som er en fysisk træningsdisciplin stiftet af bl.a. David Belle, hvor kroppen er det eneste våben til at springe mellem og i bygninger. Og vist er det imponerende at se, hvordan manden hopper fra tag til tag og gennem vinduer uden at bruge wires eller special effects til scenerne. Men selvom filmen vil være en hyldest til den beundringsværdige disciplin, så bliver det desværre også lidt for dvælende. Og de lange parkour-scener fortaber sig i, hvad der virker mere som en drengerøvsforestilling end en filmhandling.

Skuespillet fra den nu afdøde Paul Walker (The Fast and The Furious-filmene), David Belle og RZAs side er heller ikke noget at råbe hurra for, og karaktererne i handlingen er anstrengende karikerede at se på og stereotypt klædt på: Den pæne politimand mod den onde gangster med velour og guldkæder. Til dette hjælper det heller ikke, at Luc Bessons manuskript er overfladisk og oser af dårlige replikker og komiske tiltag, der overhovedet ikke er sjove, men derimod får én til at krumme tæer pga. platheden i dem.

Filmen, der er inspireret af de franske District 13-film, også med David Bello og parkour-sekvenser, lover selv at være et anderledes bud på actiongenren. Den holder ikke helt, hvad den lover, men forlader sig derimod for meget på genrens klicheer med bad ass-fyre og piger med hhv. for mange tatoveringer og for lidt tøj.

At filmen Brick Mansions har fået 8,2 ud af 10 stjerner på IMDB, fatter undertegnede simpelthen ikke. Det eneste, der bidrager til noget, der kunne være interessant, er slutningens drejning og det underliggende budskab om forsømmelsen af det underprivilegerede lokalsamfund.. Godt forsøgt, men hvem tror også på, at den heftigste narkobaron skulle blive den mest filantropiske af dem alle, uden at der har været antydninger af dette tidligere i filmen? Må jeg være fri!

Tematisk handler Brick Mansions om klassekamp og racisme i en nøddeskal. Billedmæssigt er det en drengerøvsforestilling, der sikkert har været rigtig underholdende for dem, der har deltaget i skabelsen af filmen. Værket føles anstrengende langt, trods en forholdsvis kort længde. Der er sikkert mange unge fyre, der alligevel vil nyde den, så hvad gør det, at denne 30-årige kvindelige anmelder ikke kunne holde den ud?!

Brick Mansions
Se spilletider
Se filminfo