Flere nyheder

 
Litteratur
Magiske Grønland

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Magiske Grønland
Tir. 29. apr. 2014

I anledning af Eventyrernes Klubs 75 års jubilæum er samlet 31 fortællinger om Grønlandsrejser fra nulevende såvel som afdøde medlemmer af klubben. Fortællinger, der bringer det arktiske eventyr til live.

Gennem 31 fortællinger kommer vi omkring de allerførste farefulde og langvarige rejser, til dyreliv, mad, eskimoisk kultur, klimaforandringer og venskaber. Bogen er ment som "en hyldest til Grønland og grønlænderne som broderfolk". Det er en stor sammenvæltning med uddrag fra dagbøger, rejseberetninger, breve mm. Der er ingen kronologisk sammenhæng eller anden rød tråd imellem de 31 historier - andet end at de tager afsæt i og omkring den grønlandske indlandsis. Der er fortællingen om Odâq, eskimoen der rejste med Robert Peary til Nordpolen i 1909. Det er uddrag fra Peter Freuchens bog om hans ungdom i Grønland. Men der er også mere nutidige bidrag fra bl.a. Erik B. Jørgensen, der rejste med ski trukket af drage over indlandsisen i 2009, og fra Nikolaj Kirk på jagt efter syltede søkonger i 2013.

For 75 års siden stiftede polarforskeren Peter Freuchen sammen med 10 andre Eventyrernes Klub. En eksklusiv privat klub af mandlige eventyrere og globetrottere. Den loge-agtige klub, hvor optagelse kun sker efter invitation, pirker til den almindelige danskers nysgerrighed. Her er et lille kik ind i deres verden, hvor slædekørsel, snestorme på indlandsisen og planlægning af ekspeditioner er dagligdag.

Som indledning til bogen er 31 sider med fotografier fra Grønlandsrejserne - hver fortælling har fået lov at få en side til at gengive sine egne billeder. Det er synd, at bogen er lavet i en så skrabet model, at man hele tiden må slå frem og tilbage i bogen for at følge med og få mest muligt ud af den. Det ville have været bedre, om fotografierne havde fået lov at indgå som en del af fortællingerne.

Den skrabede og lidt rodede udgave får derfor kun 3 ud af 6 stjerner med fra denne anmelder.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Eventyrernes klub: Magiske Grønland. Død og drama på Indlandsisen. Eventyrernes Klub fortæller.
Fortællinger udvalgt af Jakob Andersen og med introduktion af Jens Hjorth
Gyldendal, 300 sider
ISBN: 9788702153651