Flere nyheder

 
Litteratur
House of Cards 2

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
House of Cards 2
Man. 5. maj 2014

Timingen af udgivelsen af del to af trilogien om den magtliderlige og gemene Francis Urquhart, tidligere Chief Whip og nu premiereminister er nok ikke helt tilfældig. For sæson to af Netflix-serien med Kevin Spacey som Frank Underwood er lige udkommet, og nu foreligger Michael Dobbs' roman også i nyrevideret udgave. Ligesom første del er denne roman en dybdeborende, spydig kritik af 1980'ernes politiske kultur tilføjet et snert af anti-royalisme.

Den første del af House of Cards-trilogien lod læseren stå tilbage med en dårlig smag i munden, efter Urquhart kastede journalisten Mattie Storin ud fra taget af Westminster, fordi hun havde opdaget hans nederdrægtige handlinger. Anden del starter med, at to meget magtfulde mænd indsættes i hvert deres embede, og lægger på den måde ud med at være mindst ligeså konfliktfyldt som forgængeren, som ikke sparede på mord, forræderi og politiske intriger.

Urquhart bliver indsat som premiereminister på samme tid, som en ny konge sætter sig på tronen, og begge mænd er viljestærke og nægter at bøje sig. Konflikten mellem disse grådigt ambitiøse megalomaner eskalerer både offentligt og i det skjulte og bliver grum og blodig. Francis Urquhart (FU) forsøger ligesom i første del af trilogien at vælte en magtfuld mand - denne gang en konge - ved at lægge udspekulerede planer, skabe intriger og skandaler. Hans mål er ikke bare at vælte den nykronede konge, men at omstyrte monarkiet. Efter hans forhold til Mattie Storin endte på voldsom vis i del et, indleder FU et nyt forhold til en smuk ung kvinde, den amerikanske Sally Quinn, som også fungerer som FUs informant.

En af de mest interessante forskelle mellem bøgerne og både den britiske og amerikanske tv-serie er, at Urquharts forhold til sin hustru er meget køligere, og hun spiller en betydeligt mindre rolle for plottet, om end hendes handlinger giver Urquhart en vis politisk ammunition. I særligt Netflix-serien er hustruen Claire ligeså gemen og udspekuleret som Underwood selv.

For læsere, der kender House of Cards fra Netflix, vil det nok overraske, at bøgerne handler mere om journalisters magt over for de folkevalgte, hvor den amerikanske tv-serie handler meget mere om lobbyisme og magtfulde selskabers indflydelse på politik. Denne forskel gør ikke meget ved plottet, men bøgernes udtryk er derfor anderledes og fortjener at blive læst på den baggrund alene.

Hvis du har hang til politiske thrillere og hovedpersoner med psykopatiske træk, er dette en must read. Anden del af trilogien beviser igen, at Urquhart er en af de mest vederstyggelige karakterer i moderne litteratur. De første to dele af trilogien findes også som e-bøger.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Michael Dobbs: House of Cards - at spille kongen
Gyldendal, 336 sider
ISBN: 9788702155280