Flere nyheder

 
Litteratur
Virginia Woolfs Have

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Virginia Woolfs Have
Tor. 8. maj 2014

Der er altid noget særligt over kaffebordsbøger. De er først og fremmest smukke og visuelt indbydende, men ofte vil de også gerne fortælle en historie, sand som fiktionel, om det afbildede. Virginia Woolfs have er afgjort mere håndgribelig end hendes forfatterskab, så den er et godt sted at begynde, inden man kaster sig over "Mrs. Dalloway".

Hvem er Virginia Woolf, og hvorfor er en historie om hendes have værd at skrive?

Måske fordi haven ved huset Monk's House i Sydengland, hvor denne betydningsfulde mellemkrigstidsforfatterinde skrev størstedelen af sine mest fremstående romaner, fungerede som det frirum, der skal til for overhovedet at kunne skrive. Virginia Woolf har skrevet et essay på længde med en roman om netop det at have "penge og rum til at skrive fiktion, når man er kvinde".

Produktiviteten i Monk's House dokumenterer, at netop dét hus og tilhørende have var sådan et frirum for den humørplagede Virginia Woolf, der som bekendt begik selvmord i sit livs efterår i 1941.

Da hus og have blev erhvervet i begyndelsen af forrige århundrede, var haven tilgroet og uplejet, men over de kommende 50 år forvandlede Virginia og manden Leonard Woolf haven til et rekreativt sted for deres indre arbejde - et sted, andre senere har behandlet for havens ydre påvirkninger: den er blevet fotograferet og broderet, og disse billeder står som havens beviselige eksistens for fremtiden. I grunden løsrevet fra de litterære værker, den oprindeligt støttede tilblivelsen af.

Og hér sidder man i dag med en coffee table-bog, der fletter Caroline Arbers fotografier sammen med forfattercitater udvalgt af Caroline Zoob, samtidig med udfoldelsen af en engelsk haves historie ikke blot i sin litterære samtid, som har gjort den berømt, men også i den eftertid, hvor haven er forfinet i bevarelsen af fortællingen om det smukke, det kringlede (sind såvel som havegange) og det forgængelige.

Det er en bog, man kan tage frem igen og igen parallelt med læsningen af Virginia Woolf. Måske synæstesi kan assistere læseoplevelsen på den ene side og haveoplevelsen på den anden?

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Caroline Zoob: Virginia Woolfs have - historien om haven ved Monk's House
Lindhardt og Ringhof, 192 sider
ISBN-13: 9788711354612